Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Spångholmsskolan i Bara färdigrenoverad

Publicerad 2024-05-31 kl 09:06
Uppdaterad 2024-06-10 kl 09:30

Rektor Anders Dynner visar gamla och nya delen.

Efter fler års intensivt arbete kan nu både rektorn, byggarbetare, personal och elever pusta ut – den stora renoveringen kommer att avslutas innan midsommar. Nu kommer skolan stå redo för att ta emot fler elever och är dessutom i toppskick för många år framöver.

Det var för flera år sedan som renovering och tillbyggnation startade. Dels för att skolan fick i uppdrag att kunna ta emot den växande barnaskara som finns i Bara, dels för att skolan var omodern och sliten. Under byggtiden har elever och personal fått flytta runt i andra lokaler.

"Vi hade invigning av den nya delen av skolan för 1,5 års sedan", berättar rektor Anders Dybner. "Den nya delen var ett väldigt skönt tillskott till våra lokaler för vi var så trångbodda. Sedan dess har vi renoverat den gamla skolan och nu är vi äntligen klara med hela skolan. Det har varit en påfrestande tid men vi är väldigt nöjda med resultatet".

Ny toppmoderna labbsalar, slöjdsalar, musikverkstäder, klassrum och helt ny inredning gör att hela skolan känns som nybyggd, även om halva skolan är renoverad. Rektor Anders berättar att man satsat på helt nytt ventilationssystem och nya elinstallationer för att skolan ska hålla i många år framöver.

"Det är skönt att det äntligen är klart, säger Ella. Jag ser fram mot när alla byggsaker är borta från skolgården också så vi får lite nya saker där. Vem vet, det kanske kommer ett utegym eller något annat kul?"

"Det är så ljus och fint överallt i skolan nu, det är lätt att trivas då", berättar Emma.

Skolan ligger mitt i Bara vid multihallen Kuben, Barabadet och Bara idrottsplats. Det är gång- och cykelavstånd till Bokskogen och detta nyttjas i undervisningen.

"En renovering av en skola är inte bara att man ska sätta sig in i hur ett bygge fungerar och stämma av med byggbolaget varje vecka. Mycket kraft går åt till att planera den flyttcirkusen som uppstår när alla ska flyttas runt", berättar rektor Anders. "Jag tycker såväl personal som elever har varit väldigt tålmodiga".

Det är mycket som ska planeras och tänkas på vid ett bygge av en skola. Det ska informeras till alla i rätt tid, säkerheten är av högsta prioritet under ombyggnationer och den dagliga verksamheten måste fungera.

"Det är jätteskönt med nya fräscha lokaler, säger bildläraren Jessica Lewer-Allen. Renoveringen tog på krafterna. Ett tag undervisade jag i en städskrubb på Röda Skolan i Svedala sedan i ljushallen på Kuben i Bara. Det har varit ett litet äventyr. Nu har jag bland annat fått ett större förråd än i tidigare lokaler och bara det gör att det blir mer ordning och reda. Och eleverna hänger gärna här i bildlokalerna på rasterna och håltimmar och bara pysslar lite. Det tycker jag dels är väldigt mysigt att de vill vara här, dels tycker jag det är ett bra sätt att chilla på".

Idag rymmer Spångholmsskolan 490 elever från årskurs 4–9. När alla lokaler tas i bruk i höst kan man få plats med 650 elever.

 

Spångholmsskolan nyrenoverad och klar

Nya labbsalar ger större studiero

Tilde och Rebecka pluggar i de nya studierummen.

Emma, Dea, Tova och Ella är mycket nöjda med de ny lokalerna.

Ella och Felicia tycker det är skönt att veta att allt mögel är borta.

Alla lärare har egna utrymmen i nya fräscha lokaler

Bildlärare Jessica Lewer Allen är nöjd över större förrådsutrymme i de nya lokalerna.

Jason, Wilton och Agon chillar i ett av uppehållsrummen i nya skolan.

Skapande av draköga i bildsalen.

Sidansvarig: Karin Rosvall