Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Ny familjecentral planeras i Svedala

Publicerad 2024-06-04 kl 09:18
Uppdaterad 2024-06-04 kl 14:58

Servicen i Svedala kommun kommer att utökas med en familjecentral de kommande åren. FOTO: Mostphotos

Svedala kommun planerar för en ny familjecentral. Där kommer barnfamiljer i kommunen få tillgång till barn- och mödravård, öppen förskola samt socialtjänst. Detta står klart efter ett beslut i kommunstyrelsen på måndagen.  

Den nya familjecentralen är tänkt att ligga i den nya privata vårdcentral som ska byggas på Gamla idrottsplatsen de kommande åren. Familjecentralen kommer att husera barn- och mödravård, öppen förskola och socialtjänst.  

– Jag är väldigt glad över att vi nu kan ta nästa steg mot att etablera en familjecentral i Svedala. Det är ett viktigt initiativ för att stödja våra barnfamiljer och skapa en tryggare och mer hälsosam uppväxtmiljö för våra barn, säger Erik Stoy (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Stort stöd för familjer 

Familjecentraler spelar en central roll i att skapa trygga uppväxtmiljöer för barn, och jämnar ut hälsoklyftor bland barnfamiljer. De är därför en viktig del av det samhällets folkhälsoarbete.  Region Skåne har en strategi för att det ska finnas minst en familjecentralsverksamhet i varje kommun och Svedala kommun har tillsammans med regionen utrett behov och förutsättningar för en familjecentral i Svedala.  

Kommunen driver öppen förskola och socialtjänst 

Det är planerat att Svedala Vårdcentral AB kommer att stå för driften av den nya familje- och vårdcentralen när den står färdig. Kommunen kommer i sin tur hyra lokaler och driva familjecentralens öppna förskola och socialtjänst.  

Första spadtaget om några år 

Nästa steg i processen är att Svedala kommun och Svedala Vårdcentral AB skriver på en avsiktsförklaring om samverkansavtal, för att etablera en familjecentral. Familjecentralen beräknas öppna 2027 i samband med att den nya vårdcentralen invigs.