Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Att cykla till skolan ger kraft!

Publicerad 2023-09-20 kl 14:52
Uppdaterad 2023-09-20 kl 14:59

Idag var det dags att ta cykelkörkort för eleverna i klass 2 på Baraskolan i Bara. Klassen deltar i trafikkalenderns ”Gå och cykla-kampanj” som pågår under europeiska mobilitetsveckan som äger runt 16–22 september varje år.

Vardagsmotion och trafikregler på schemat

Just idag var det 23 av 26 elever som cyklade till skolan. Tre elever tog sig till skolan genom att gå. Pedagogen Sofie berättade att man denna vecka har pratat om säkra cykelvägar, trafikregler, hur en säker cykel ska se ut och varför det är så viktigt att ha hjälm. Man har också pratat om vardagsmotion och vikten av att röra sig lite varje dag för att må bra.

Varför cyklar du till skolan?

" Jag tycker det är skönt. Man hinner vakna. Det känns som man får kraft om man cyklar till skolan. Och om det regnar är det ju bara att ta på sig regnkläder", säger Isadora.

" Jag cyklar varje dag till skolan för jag gillar att röra på mig. Det är skönt att ha ”cyklat av sig lite” innan man ska sitta i bänken. Och sen släpper inte cyklar ut några avgaser som bilarna gör och det är ju bra", säger Victor.

Flera vinster med fler cyklister

Målet med Trafikkalendern kampanj är att fler elever ska gå och cykla till skolan. Syftena är flera; dels vill man få in vikten av bra vardagsmotion varje dag på ett enkelt sätt men miljömålen om många cyklar är också stora. Dessutom minskar risken för cykelolyckor med bil mycket om fler cyklar till skolan och färre blir skjutsade eftersom biltrafiken då minskas kring skolorna. Länk till Trafikkalenders kampanjsida. 

Variera hur du tar dig till jobb!

Aktiviteten är en del av den europeiska mobilitetsveckan äger rum den 16–22 september varje år. Veckan syftar till att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Årets tema är; variera dina resor. Länk till europeiska moblitetsveckans kampanjsida.

Karl Dannestam är säkerhets- och beredskapschef i Svedala kommun och är en av dem som varierar hur han tar sig till jobb.

" Jag har valt att cykla de dagar jag kan vilket blir 2-3 dagar i veckan. Andra dagar tar jag bilen. När jag reser tycker jag om att utnyttja alla de möjligheter som finns och både buss och tåg tycker jag är bra alternativ". Läs en längre artikel om Karl på Skånska dagbladet

Prova kommunens cykel- och upplevelsekarta

På svedala.se finns en cykel- och upplevelsekarta, både digitalt och pdf, som visar på de största cykelvägarna i kommunen. Här är en länk till den.

Fler som varierar sina resor enligt ny undersökning

Enligt en ny undersökning från Skånetrafiken är det fler och fler som väljer tåg eller buss till och från jobb och skola. Skånetrafiken arbetar för att få en välfungerande kollektivtrafik för fungerande städer och en levande landsbygd. Svedala kommun satsar under nästa år på att bygga om stationsområdet för att kunna fortsätta expandera buss- och tågtrafiken i kommunen.

Sidansvarig: Karin Rosvall