Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Utbyte från Spanien på gymnasieskolan NFU

Publicerad 2023-10-27 kl 13:03

Vid Svedalas gymnasieskola NFU (Nils Fredriksson Utbildning) pågår ständigt ett internationellt arbete. Denna vecka var det ett utbyte genom EU:s Erasmusprogram där åtta elever och två lärare varit på besök i en vecka. Besöket från Spanien ger mersmak.

Hur har det gått?

"Jättebra, en vecka går så fort, säger William som går på NFU. Vi har varit tre dagar på skolan i Svedala och haft gemensam undervisning och på tisdag och torsdagen gjorde vi utflykter. Vi har varit både i Lund, Malmö, Trelleborg och Ystad och tittat på kyrkor, byggnader, promenerat omkring och ätit på MAX. Att ha dem boende hemma hos sig är inget problem, de har varit jättesnälla. Dock är de inte så blyga som vi svenskar märker jag."

I vår kommer NFU:s elever att besöka samma elever på deras skola i Madrid. För att maximera kulturutbytet så bor de spanska eleverna hemma hos eleverna på NFU och samma sak kommer att vara i vår när de svenska eleverna får bo hemma hos de spanska elevernas familjer i en vecka.

"Målen med utbytet är att eleverna får ökad kunskap om de globala hållbarhetsmålen och på så sätt ökar sitt engagemang, säger Krisztina Balogh Olsson, lärare på NFU. Vi vill också vidga elevernas vyer och uppmuntra internationella samarbeten. Vi arbetar också praktiskt med hur man gör detta genom olika digitala verktyg. Det är väldigt roligt att se hur eleverna växer genom nya kontakter och genom att resa och se sig omkring i världen", avslutar Krisztina.

Ett annat resultat av utbytet är intresset och fokus på att kunna spanska. Utbytet blir som en intensivkurs i språket. 

"Vi ärjätteglad för utbytet, säger David Gonzalez som är en av lärarna från Spanien. Det är ju inte bara eleverna som lär sig mycket utan även vi lärare. Vi har till exempel noterat att vi i Spanien undervisar mer teoretiskt; vi föreläser och eleverna antecknar. I Sverige är det mer interaktion och mer praktiskt vid föreläsningarna. Det finns för- och nackdelar med båda metoderna. Faciliteterna vid NFU tycker jag är helt fantastiska, vilka lokaler och tekniska förutsättningar ni har för att bedriva bra undervisning", avslutar David.

Idag är sista dagen för utbytet och vad kan vara bättre än att bjuda på ett svenskt kanelbullefika!

För mer information om Svedalas gymnasieskola NFU, se deras webbplats.

Sidansvarig: Karin Rosvall