Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Riksdagsledamot uppmärksammar Svedala kommuns arbete med ungas fritidsaktiviteter

Publicerad 2023-02-27 kl 15:57

Studiebesök hos Ungas Fritid Riksdagsledamot Louise Meijer (M) i samtal med Tomas Djurfeldt.

På måndagen fick Ungas fritid besök av riksdagsledamoten Louise Meijer (M). Hon ville veta mer om kommunens framgångsrika arbete med att skapa en meningsfull fritid för barn och unga.

Ungas fritid (UF) har den senaste tiden haft stor framgång med högt deltagande på de aktiviteter som arrangeras för kommunens unga. Dessutom kan UF summera ett lyckat sportlov, där de olika arrangemangen dragit stora skaror unga. Riksdagsledamot Louise Meijer (M), besökte idag Ungas Fritid mötesplats för att se hur kommunen jobbar för att skapa en meningsfull fritid för våra unga.

– Vi har snappat upp där det finns bra verksamhet för unga i min valkrets. Här finns ett strukturerat arbetssätt för att få kontakt med unga, bygga relationer och följa upp så att de får den meningsfulla fritid de har rätt till. Jag får ett väldigt professionellt intryck och jag tror att det är väldigt positivt att många av de anställda har hög utbildningsnivå, säger Louise Meijer.

Meijer är gruppledare för Moderaterna i justitieutskottet, och leder även partiets interna arbetsgrupp för brottsförebyggande arbete.

– Forskning visar att strukturerade fritidsaktiviteter har större brottsförebyggande effekt än ostrukturerade. Det var väldigt roligt att höra att det är det som finns här i Svedala kommun. Unga är med och planerar, budgeterar och utför aktiviteter. Det finns schemalagda arrangemang och en app för att följa verksamheten. Det är bra för unga att med hjälp av vuxna får lära sig att ta eget ansvar, menar Meijer.

Tomas Djurfeldt, områdeschef kultur och fritid, är glad över att höra hur kommunens arbete uppmärksammas.

– Det som utmärker Svedalas sätt att arbeta är att vi alltid utgår från ungdomarnas perspektiv. De flesta aktiviteterna är planerade av ungdomarna själva. Utöver det har Ungas fritid ett strukturerat arbete för att på individnivå erbjuda stöd och lotsning för de ungdomar som känner att de inte har en meningsfull fritid. Jag är stolt över det arbete som personalen på Ungas fritid gör varje dag, förklarar Djurfeldt.