Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Kameror ska larma på Kyrkskolans tak

Publicerad 2023-08-22 kl 12:25
Uppdaterad 2023-08-23 kl 07:25

Svedala kommun har satt upp kameror på Kyrkskolans tak för att kunna identifiera och larma om ungdomar befinner sig på taket. Detta efter den tragiska dödsolyckan i maj då en flicka tog sig upp på skoltaket en söndagskväll och föll ner. Dessutom vill kommunen lyfta föräldraansvaret generellt, och vikten av att skola och vårdnadshavare hjälps åt i det förebyggande arbetet kring ungas riskbeteende.

I början av sommaren tillsatte Svedala kommun en grupp som fick i uppdrag att utreda om mer kan göras för att förebygga och förhindra för den som vill ta sig upp på taket. Beslutet blev att sätta kameror på Kyrkskolans tak, och nu till höstterminens start var dessa på plats.
– Kamerorna täcker ca 80 procent av taket. De aktiveras och börjar spela in om de känner av en mänsklig gestalt. Då går samtidigt ett larm till kommunens trygghetsvärdar som kan köra till skolan, berättar säkerhets- och beredskapschef Karl Dannestam.  

Kamerorna är alltså en rörelsevakt och tekniken kan dessutom skilja på djur och människor. Inspelningen sparas under två veckor.

Sedan tidigare finns redan kameror på Naverlönnskolan, Klågerupsskolan, Aggarpsskolan och Marbäcks förskola. Kamerorna kom på plats av ordningsskäl, bland annat för att upptäcka skadegörelse. Nu kommer också dessa att ses över om det finns behov av justeringar. Även Kyrkskolan hade tidigare kameror av ordningsskäl men efter upprepade tillfällen av just skadegörelse så ersattes till slut inte kamerorna. Nu är tanken att även Spångholmsskolan och Nils Fredriksson Utbildning ska bereda ärenden för att eventuellt ansöka om tillstånd för kamerabevakning.    

Kameror och tekniska lösningar i all ära men det viktigaste av allt, menar utbildningschef Fredrik Aksell, är att fortsätta jobba förebyggande med barns och ungas riskbeteende. Och detta tillsammans med föräldrarna.
– Barn och ungdomar är – och ska vara – nyfikna. Men vi måste hjälpas åt att prata med dem om farorna. Det handlar om att förändra ett riskfyllt beteende. Och utanför skoltid har ju föräldrarna ett stort ansvar. Var är barnen på väg? Vad gör de? Det handlar inte bara om takspring utan även om alkohol, mopeder, A-traktorer och annat som medför risker.          

Årets informationsbrev från Rådet för trygghet och folkhälsa har därför föräldraansvar som fokus. Brevet skickas ut till föräldrar i Svedala kommun.

Under sommaren har kommunen även gått igenom samtliga fastigheter där takspring har förekommit. Bland annat har branddörrar kontrollerats att de fungerar som de ska.
– Det är viktigt att man kan ta sig ut om det brinner. Samtidigt ska branddörrar inte vara en väg in för att kunna ta sig upp på taken utifrån, säger Karl Dannestam.    

Hjälp oss!

Ser du att barn och ungdomar befinner sig på ett skoltak så kontakta gärna trygghetsvärdarna direkt på telefon 040-626 81 19.

Vid pågående brott eller akut fara för liv och hälsa, ring alltid 112!

Sidansvarig: Daniel Bramsell