Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Tvättar du bilen miljövänligt?

Publicerad 2023-04-21 kl 15:28

Illustration: Svenskt Vatten

Nu är våren här och många av oss tar tillfället i akt att tvätta bilen. Tvättar du bilen på din gata eller din uppfart? Det bästa sättet är att tvätta den i en automatisk tvätthall eller på en "gör det själv"-hall där tvättvattnet renas innan det släpps ut.

Det smutsiga vattnet som kommer när du tvättar bilen innehåller olja, giftiga tungmetaller, asfaltsrester och kemikalier från bilvårdsmedel. Om du tvättar på uppfarten eller på gatan rinner vattnet ner i dagvattenbrunnen utan att renas. Det smutsiga vattnet leds då direkt ut i naturen, exempelvis vackra Segå som rinner genom Svedala. Dessa ämnen är skadliga för både oss människor och vår miljö, och dessutom svåra för naturen att bryta ner.

Vi i Svedala kommun tvättar våra tjänstefordon antingen i vår egen tvätthall eller på en av de automatiska tvätthallarna i Svedala.

Varje år rinner så mycket som cirka 4 ton tungmetaller och 2 000 ton olja rakt ut i den svenska naturen, helt i onödan. Så för att bevara vår vackra natur och Segå, tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller gör det själv-hall. Tänk också på att inte använda rengörings-, avfettnings- och smörjmedel samt andra kemikalier mer än nödvändigt när du tvättar bilen. Dosera rätt och använd produkter som är skonsamma för miljön.

Svenskt Vatten har samlat några vanliga frågor och svar om att tvätta bilen.

Föroreningarna regnar väl av när jag kör bilen i regn i vilket fall som helst?

De asfaltsrester (och även olje- och metallrester) som sitter kvar på bilen produceras under hela bilens körsträcka. Och de allra mesta och flesta av asfalts- olje- och metallresterna fastnar inte på bilen utan skvätter så småningom ut till sidan av vägen. Detta sker över väldigt långa sträckor utmed landsvägarna vilket resulterar i mindre förorening per meter.

Större problem för vattendragen uppstår när flera i ett bostadskvarter tvättar bilar eftersom allt dagvatten då leds från samtliga garageuppfarter i kvarteret/området till en och samma utsläppspunkt i närmaste vattendrag. Därför blir det en betydligt högre koncentration av asfaltsrester och även olje- och metallrester i just det vattendraget än vad det blir utmed landsvägen. Att kanske 80-90% av föroreningarna sedan du tvättade bilen senast är diffust spridda utmed långa vägsträckor och exempelvis fastnat i vägslänter hjälper inte ditt närmaste vattendrag från föroreningar från din biltvätt på gatan.

Miljömärkta biltvättmedel – kan jag tvätta bilen på garageuppfarten då?  

Biltvättmedel (om de är miljömärkta) är gjorda för att brytas ned i ett reningsverk. Om de via dagvattnet leds ut till närmaste sjö så kommer de att över tid brytas ned i vattnet, men i vattnet går nedbrytningen betydligt långsammare, kräver syre från sjön och så länge tensideffekten finns kvar påverkar det vattenlevande djur negativt. Jämfört med de olje- och asfaltrester plus tungmetaller som finns i tvättvattnet är miljömärkta tvättmedlet ändå ett mindre vattenmiljöproblem.

Sidansvarig: Linda Holst