Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Svedala kommun ökar igen i undersökning om företagsklimatet

Publicerad 2023-04-26 kl 14:53

I Sveriges Kommuner och Regioners årliga mätning av företagsklimatet ökar Svedala kommuns totalbetyg för tredje året i rad. Resultatet innebär också att vi stiger i rankingen och kommer in på topp 100-listan, från plats 112 till 87. Totalt medverkade 207 av Sveriges 290 kommuner.

Servicemätningen ”Insikt – Öppna jämförelser: företagsklimat” av Sveriges Kommuner och Regioner är en av flera insatser som Svedala kommun gör för att utvärdera och utveckla företagsklimatet. Det är strax över 200 företag som har svarat på enkätundersökningen. Resultatet visar att totalbetyget har ökat från 74 till 76 i nöjd-kund-index (NKI) vilket gör att vi tydligt hamnar i resultatkategorin ”Högt”.

– Det är mycket glädjande att vi stärker vårt totala NKI igen och fortsätter att klättra i rankingen. Detta är vårt bästa resultat sedan 2017 då vi började delta i undersökningen. Vi är idag nöjda med resultatet, och i morgon arbetar vi vidare med att stärka det ytterligare. En attraktiv näringslivskommun är ett av fyra målområden denna mandatperiod så det är ett prioriterat arbete, säger kommundirektör Johan Lundgren.

Både glädjeämnen och utmaningar

I undersökningen har en enkät skickats till företagare som haft ett avslutat myndighetsärende med kommunen under mätåret 2022. Här mäts kommunens myndighetsutövning och service inom sex områden – brand, bygg, miljö, markupplåtelse, livsmedel och servering.

Områdena brandskydd och livsmedelskontroll är årets glädjeämnen. Jämfört med 2021-års mätning ökar brandskydd rejält och bryter därmed en negativ trend. Även livsmedelskontroll ökar en hel del och hamnar till och med i högsta resultatkategorin – ”Mycket högt”. Områdena bygglov, markupplåtelse samt miljö- och hälsoskydd tappar dock lite och får sämre resultat jämfört med förra årets mätning. 

– Det finns både glädjeämnen och utmaningar i resultatet, och så brukar det vara. Men att utvecklingen hela tiden går framåt är det absolut viktigaste för oss. Både brandskydd och livsmedelskontroll är strålande resultat, det är jättekul! Nästa steg är att vi ska analysera resultatet mer noggrant för att kunna peka ut förbättringsområden som vi direkt kan arbeta vidare med, säger Kosovar Gashi, näringslivschef på Svedala kommun.

Läs mer

Mer information om Sveriges Kommuner och Regioners servicemätning ”Insikt – Öppna jämförelser: företagsklimat”    

Sidansvarig: Daniel Bramsell