Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Folkligt och festligt när nya dagcentralen i Bara invigdes

Publicerad 2023-04-19 kl 16:16

Ewa Selfvén och Gunilla Berglund har sett fram emot den nya lokalen.

Det var folkligt och festligt när den nya och efterlängtade dagcentralen i Bara invigdes idag. Detta blir ett stort lyft för verksamheten. I de nya lokalerna finns även arbetsplatser för hemtjänst och hemsjukvård.

– Vi har sett fram emot denna nya lokal för dagcentralen. Den sociala biten betyder ju mycket i vår ålder. Många har inte möjlighet att bjuda hem folk för att man bor litet eller orkar inte städa. Därför är det viktigt att det finns ställen där vi kan träffas, dricka kaffe och umgås, säger Ewa Selfvén och Gunilla Berglund.   

Dagcentralen, som ligger på Biblioteksgatan 22 i Bara centrum, är en mötesplats för seniorer där de bland annat kan ta del av olika aktiviteter. Många nyfikna tog chansen att besöka de nya lokalerna idag där det bjöds på underhållning, tilltugg och rundvandring.

Tal av socialnämndens ordförande

Det var både badklippning och tal precis som det ska vara på en invigning. Per Mattsson (M), socialnämndens ordförande, lyfte bland annat fram dagcentralen som en viktig träffpunkt, samt att personalen inom hemtjänsten och hemsjukvården nu kommer närmare vårdtagarna:

”En större lokal ger möjlighet att göra plats för fler när vi ser att det finns en växande grupp av seniorer i Bara. Dagcentralen blir en träffpunkt för våra seniorer där alla kan känna sig trygga och välkomna, där vi kan träffa likasinnade och delta i meningsfulla aktiviteter.
Det finns också många fördelar för personalen inom hemtjänsten och hemsjukvården att ha sin bas i Bara, de kommer framför allt närmare vårdtagarna vilket jag tror är en fördel.”

Bara dagcentral var tidigare i en lägenhet. Möjligheten till större lokaler kom när den gamla vårdcentralen blev tom. Nu har verksamheten mycket bättre förutsättningar vilket många ser fram emot.
– Jag har varit änka i 14 år. Det är bra när man är ensam att det finns verksamheter där man kan träffa andra. Jag hoppas det blir många olika aktiviteter här på dagcentralen, säger Gertrud Wierup.

Även föreningar och intresseorganisationer kan låna den nya lokalen.  

Utgår nu från Bara

Hemtjänstområde Norr utgick tidigare från Svedala tätort. Ett växande underlag i bland annat Bara med omnejd gjorde att kommunen ändrade i organisationen. Hemtjänsten och hemsjukvården som arbetar i de norra kommundelarna utgår sedan februari i år från de nya lokalerna i Bara istället.

– Jag ser stora fördelar med denna organisation, både att det förenklar logistiken av verksamheten men allra mest för närheten till våra vårdtagare. Att vi dessutom har fått möjligheten att vara samlade under samma tak med dagcentralen ser jag som en stor vinst. Det ger också en extra kick för verksamheten att få öppna något nytt i fina lokaler, säger Malin Held, enhetschef för hemtjänst norr.

En äldre man klipper ett blågult band medan en kvinna tittar på. I bakgrunden sitter och står  personer. Foto.

Per Mattsson (M), socialnämndens ordförande, klipper traditionellt bandet som ett tecken på att dagcentralen är invigd. Bredvid Per står Petra Karlsson som arbetar på dagcentralen.

En äldre kvinna tittar i kameran. I bakgrunden sitter personer vid ett bord. Foto.

Gertrud Wierup hoppas på att det blir många olika aktiviteter på dagcentralen.

Två äldre kvinnor står vid ett bord och tar fika. Foto.

Det bjöds på snittar, fika, ost och kex.

En äldre man står och sjunger och spelar gitarr.

Christer Björnsson sjöng och spelade på invigningen.

Åtta kvinnor sitter vid ett bord och fikar. I bakgrunden rör sig flera personer i lokalen. Foto.

Sammanlagt kom över 50 personer när nya dagcentralen i Bara invigdes.

Sidansvarig: Daniel Bramsell