Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Storsatsning på utveckling av väg 108

Publicerad 2022-10-07 kl 08:36

Region Skåne har nu tagit beslut om den regionala infrastrukturplanen för 2022–2033 för hela regionen. Planen innehåller bland annat en viktig satsning som berör Svedala – nämligen väg 108 genom Svedala.

Väg 108 är en regionalt viktig väg för persontrafik som i Svedala korsar järnvägen med Ystadbanan. Vägen är ett viktigt komplement till E6 och förbinder många lokala och regionala målpunkter.

- Ökad framkomlighet och säkra vägar är viktiga prioriteringar, säger Fredric Palm som är strategisk planeringschef i Svedala kommun. Kommunen har arbetat länge för att detta projekt skulle prioriteras av Region Skåne och att vi kan erbjuda såväl Svedalas invånare som tillresande en säkrare och bättre väg. När nu fler och fler flyttar till kommunen är vägar en viktig faktor för framkomlighet och säkerhet.

Vägsträckan trafikeras av cirka 8 000 fordon per dygn och har delvis en låg standard med begränsad omkörningsmöjlighet och en hög andel trafikolyckor. Järnvägskorsningen ger en begränsad framkomlighet och utgör en trafiksäkerhetsrisk.

Just nu görs en åtgärdsvalsstudie av nuläget och önskat läget, ska vara klar i slutet av 2022. Planerat byggstart är i slutet av planperioden 2022–2033. Kostnaden för projektet har bedömts vara 207 miljoner.

Mer information:

Länk till Region Skåne med information om projektet.

 

Karta över väg 108

Översikt av väg 108, röd markering visar det aktuella området.

Sidansvarig: Karin Rosvall