Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Ungdomsappen underlättar och ger mer tid till ungdomarna

Publicerad 2022-03-24 kl 10:03

Från årsskiftet har Ungas Fritid arbetat med Ungdomsappen – en app som gör livet enklare för ungdomar, vårdnadshavare och personal. 

Den 1 januari 2022 bytte Kultur och fritid app för barn och ungdomar. I den nya Ungdomsappen syns vilka evenemang och aktiviteter som är på gång hos Ungas fritid. Ungdomar kan anmäla sig till aktiviteter, checka in på mötesplatserna, och dessutom chatta med personalen på Ungas fritid. Vårdnadshavare har möjlighet att godkänna ungdomarnas deltagande och hålla sig informerade via e-legitimation.

För personalen på mötesplatserna frigör den nya ungdomsappen resurser att vara mer aktiv och närvarande med ungdomarna. 
 
– Vi slipper att sitta vid en dator och sköta en massa administration och excel-ark för att föra statistik när ungdomarna kommer. Istället sköts det via appen och ungdomarna checkar själva in med en QR-kod, säger Mårten Jönsson, fritidsassistent. 
 
bild smartphone med ungdomsappen
 
Vårdnadshavare har möjlighet att skapa ett konto och se vilka aktiviteter som Ungas Fritid erbjuder. Dessutom finns det möjlighet att ta kontakt med tjänstgörande personal, precis som ungdomarna kan.  
För de ungdomar och vårdnadshavare som av olika anledningar inte har tillgång till smartphone och/eller elektronisk ID-handling finns det fortfarande alternativa lösningar. 
 
– Det handlar om väldigt få, men sen tidigare har vi både haft en e-tjänst och en vanlig pappersblankett för att få vårdnadshavarnas godkännande. Det har primärt handlat om de som inte har svenskt personnummer. Men det finns lösningar på plats för dessa situationer, säger Lina Walldén, samordnare på Ungas fritid. 
 
Birgitta Delring (BP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, ser stora fördelar med att Ungas Fritid nu använder Ungdomsappen. 
 
– Vi frigör tid för våra fritidsassistenter att träffa ungdomar istället för att administrera. Chattfunktionen ser jag som extra positiv då ungdomarna och fritidsassistenterna kan ha kontakt även när vi inte har öppet på våra mötesplatser. Dessutom strävar Svedala kommun efter att vara den digitalt ledande kommunen i Sverige, och Ungas fritid är långt framme i sin digitaliseringsresa, förklarar Delring. 
 
Mötesplatserna som ligger i Bara och Svedala är en del av arbetet med Ungas fritid och är en plattform för unga att skapa, delta och uppleva nya spännande aktiviteter. Mötesplatserna är tobaks- och drogfria och är bemannade av vuxen, utbildad och kompetent personal. Verksamheten utformas av de idéer och initiativ som ungdomarna själva kommer med, och där fritidsassistenter hela tiden finns med som stöd när det behövs 
 
Länk till att ladda ner Ungdomsappen: AppstoreGoogle Play