Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Lärarbehörigheten går upp i Svedala kommun – Bäst i Skåne 2021/22

Publicerad 2022-04-11 kl 14:37

En av våra lärare på Roslättsskolan

Svedala är den kommun i Skåne län som hade högst andel behöriga lärare i grundskolan under läsåret 2021/22. 82 procent av lärarna är behöriga, vilket är en ökning med tre procentenheter från förra året. Dessutom hamnar kommunen på en fin 12:e plats i hela riket. Det visar ny statistik från Skolverket som Lärarförbundet presenterar i "Lärarkollen" på kommun- och länsnivå.

I oktober 2021 hade motsvarande 82 procent av lärarna i grundskolan i Svedala kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det innebär att kommunen har den högsta lärarbehörigheten i Skåne län. I hela riket är Svedala kommun rankad som nummer tolv av landets 290 kommuner.

– Ökad lärartäthet är resultatet av ett långsiktigt arbete hos alla parter. Behöriga lärare ger goda resultat för våra elever, och utvecklar lärare sinsemellan. Vi arbetar aktivt med både rekrytering och utveckling. Som lärare är det viktigt att få utvecklas inom sin profession genom att få möjlighet att arbeta med andra lärare. Möjlighet till professionsutveckling har stor betydelse vid rekrytering, både gällande kompetensutveckling liksom möjligheten att delta i olika nätverk. En annan viktig del är att erbjuda studerande från lärarutbildningen verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i kommunens skolor och förskolor. Där har vi har ett långtgående och framgångsrikt samarbete med Malmö universitet, säger Fredrik Aksell, utbildningschef på Svedala kommun.

Av de sammanlagt 208 heltidstjänsterna i grundskolan i Svedala kommun (motsvarande 241 lärare) var det 171 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Andelen behöriga lärare i Svedala ökar jämfört med året innan med tre procentenheter. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 71 procent, vilket är ungefär samma nivå som året innan.

Läs mer om statistiken på Lärarförbundets hemsida