Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Ungas fritid möter ungdomarna på digitala plattformen Discord

Publicerad 2021-03-10 kl 11:52

Fritidsassitet Lina Walldén tittar på film med unga via Discord

Med Discord har Ungas fritid fått större möjlighet att umgås coronasäkert med ungdomar, samtidigt som man spelar spel, lagar mat eller håller studieverkstad. 

Under vintern har Ungas fritid fått ställa om verksamheten för att nå ut till ungdomar trots restriktioner. Senaste greppet är att flytta en del av verksamheten till den digitala plattformen Discord, där de startat en digital mötesplats för ungdomar i Svedala kommun. 

– Ung i Staffanstorp var några av de första som vi såg jobba med Discord. Vi började kika på det och vi lär oss och utvecklar det med hjälp av ungdomarnas tips och förslag samt kontakt med andra kommuners fritidsarbetare, säger Mårten Jönsson, fritidsassistent i Svedala kommun. 

Discord är en röst, video- och textkommunikationstjänst som ursprungligen kommer från spelvärlden. Numera har det vuxit till att bli en onlineplats för människor att samlas kring gemensamma intressen. 

– Vår Discord-server är under konstant utveckling, då ingen av oss är experter på området. På vår server pratar vi om filmer, serier och allt möjligt. Ibland håller vi musikquiz och andra gånger umgås vi samtidigt som vi spelar ”Among Us”. Vi har även haft CV- och studieverkstad och målarverkstad, förklarar Mårten vidare. 

Under sportlovet arrangerade Ungas fritid tre aktiviteter på Discord, och det är inte begränsat till traditionellt digitala aktiviteter som dataspel.  

– Vi hade digital pysselkväll på onsdagen, muskikquiz på torsdagen och på fredagen umgicks vi på Discord samtidigt som vi tittade på ”Dumma mej”.

Svedalas discord är öppen för ungdomar i kommunen födda 2003-2008 och alla som medverkar på Discord måste identifiera sig samt följa våra och Discords regler. Ungdomar hittar till Svedala kommuns Discord genom länk via Ungas fritid Svedala på Instagram, eller genom att kontakta personalen.