Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Utredning rekommenderar Svedala kommun att bli del av Räddningstjänsten Syd

Publicerad 2021-02-02 kl 15:08
Uppdaterad 2021-11-24 kl 13:34

Kommunen skulle gynnas av regional samverkan när ökad befolkning ställer större krav på räddningstjänsten i framtiden. Det är slutsatsen av kommunens tjänstemannautredning, som rekommenderar ett samgående med Räddningstjänst Syd

Kommunens utredning har undersökt vilka alternativ som finns för framtidens räddningstjänst i Svedala kommun. Att bibehålla räddningstjänsten i egen regi har jämförts med scenarier där kommunen antingen samverkar med Trelleborgs räddningstjänst eller ingår i kommunalförbundet Räddningstjänsten Syd.

Slutsatsen är att kvaliteten bibehålls samtidigt som kostnaderna över tid blir lägre ifall Svedala kommun skulle bli medlem i Räddningstjänsten Syd. Fördelarna ligger bland annat i en specialiserad organisation med en direktion som endast sysslar med räddningstjänstfrågor. Det nationella och internationella samarbetet hos Räddningstjänsten Syd är välutvecklat, och det systematiska kvalitetsarbetet och viss del av det förebyggande arbetet bedöms ligga något före övriga alternativ. Dessutom är Räddningstjänsten Syd en större organisation som är mindre känslig för vakanser bland personal.

Oavsett hur kommunfullmäktige väljer att gå vidare i frågan, finns det fortfarande behov av en deltidsbemannad brandstation i Svedala.

Kommunstyrelsen har fått information om utredningen 1 februari. 

 

 

 

 

 

 

Sidansvarig: Louise Sandell