Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Småskolan ger plats för samlingslokal, mötesrum och arbetsplatser

Publicerad 2021-12-13 kl 16:35

Småskolan i Svedala utnyttjas idag inte till sin fulla potential, och är dessutom i stort behov av underhåll. Samtidigt efterfrågas en större samlingslokal i tätorten samt fler mötesrum och arbetsplatser för kommunhuset. Därför beslutade kommunstyrelsen på sitt sammanträde idag att ersätta Småskolan med en ny byggnad. Kommunstyrelsen beslutade även att det i arbetet ska tas speciell hänsyn till behoven hos föreningar som finns eller har funnits i kvarteret Hjorten och Folkets hus och att dessa behov ska lösas i den nya byggnaden eller på annat sätt.

Småskolan, eller gamla Folkskolan som den också kallas, ligger intill kommunhuset och Stortorget i Svedala. Huset är i dåligt skick och det är svårt att utnyttja ytorna utifrån de behov som finns. Därför är det nu beslutat att riva byggnaden och ersätta den med en ny – med avtryck från Småskolan. Ambitionen är att återanvända tegel för till exempel en konstnärlig gestaltning i eller på byggnaden.

– I det nya huset planeras en större samlingslokal efter önskemål från bland annat, föreningarna i Svedala. Även mötesrum och arbetsplatser för kommunorganisationen ska ingå i bygget eftersom kommunhuset inte riktigt räcker till. Till exempel är cirka 20 personer utlokaliserade till andra lokaler i dag, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande.

Den nya byggnaden ger funktionella och moderna lokaler som möter dagens krav och önskemål på god arbetsmiljö.

– Samtidigt tillför den en ny och tidstypisk arkitektur i Svedala centrum. Det är också en aspekt på samhällsutveckling. Jag tror det kommer bli jättebra, säger Linda Allansson Wester.

Sidansvarig: Linda Holst