Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Svedalas nya fotbollsanläggning vid Aggarpsvallen

Publicerad 2021-04-21 kl 09:11
Uppdaterad 2021-04-21 kl 09:49

Översiktsbild av Aggarsvallen. När området är färdigställt är det totalt fyra fotbollsplaner varav två är nyanlagda som sportföreningarna i kommunen kan använda.

Just nu pågår färdigställandet av det nya idrottsområdet vid Aggarpsvallen. Delar av området öppnar under maj månad vilket innebär att det då går att spela fotboll på den nya konstgräsplanen.

Fördelarna med att samla alla fotbollsplaner på ett ställe är många. Det är nära till omklädningsrummen, det finns fler vuxna närvarande när barnen tränar, större parkering när det är dags för matcher och nya moderna kioskbyggnaderna som gör det möjligt för föreningar att sälja varm korv vid matcherna. Naturgräsplanen kommer också att bli spelklar under våren 2022. 

- Efter en lång process är vi äntligen framme och kan ta Svedala kommuns nya fotbollsanläggning i drift, säger Tomas Djurfeldt, chef för Kultur och Fritid i Svedala. Det är fantastiskt att barn och ungdomar nu har ett samlat idrottsområde med miljövänlig konstgräsplan och en sporthall i världsklass. Här kommer många barn och ungdomar fylla sin fritid med meningsfulla aktiviteter som förhoppningsvis ger dem förutsättningar för ett långt och hälsosamt liv.

Tack vare ljusanläggningen vid den nya konstgräsplanen, kommer ungdomar att kunna träna utomhus utan skaderisk under den mörka årstiden. Befintliga fotbollsplaner har också fått nya belysningsarmaturer liknande de som belyser nya konstgräsplanen. Under våren som gått har armaturerna blivit justerade för att minska bländningseffekten för de närboende, vilket tyvärr inneburit störningar för de som bor nära anläggningen. Anläggningens lampor är tidsstyrda och kommer att vara släckta senast kl. 22.00.

- När det är mörkt på hösten och vintern är det lättare att se bollen när man spelar och det är mycket säkrare att spela då man ser alla, berättar Alva Rosquist, spelare i U16 i Svedala IF. Tidigare har belysningen varit väldigt dålig och planen bara varit upplyst på några ställen på planen. Nu är hela planen med konstgräs upplyst vilket är bra.

På de befintliga planerna är armaturerna justerade så kringboende inte blir störda men innebär att belysningen på fotbollsplanerna inte blir optimal för de som spelar.

Bakgrund
En av Femklöverns satsningar för att möjliggöra nybyggnation centralt i kommunen, var att frigöra mark i centrum. Kommunstyrelsen beslöt för något år sedan att skapa ett samlat idrottsområde i Svedala tätort vid Aggarps hallen och avveckla Gamla IP.

Upplever du besvär - var kan du höra av dig?
Kommunen har en funktion för felanmälan här på hemsidan som du kan använda dig av när du upplever brister i utemiljön. Det kan till exempel handla om klotter, belysning eller något annat som du har uppmärksammat. 

Felanmäl fel och brister i utemiljön