Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Mitt i centrala Svedala tar kvarteret Svanen form

Publicerad 2020-04-20 kl 16:33
Uppdaterad 2020-04-21 kl 09:36

En bild av framtida kvarteret Svanen i centrala Svedala. Foto: wec360

Vi är mycket stolta över att vårt gemensamma arbete ger resultat och att den nya byggnationen i kvarteret kommer bidra till att ”läka ihop”, försköna och aktivera centrum och samtidigt skapa stort mervärde både till stadsrummet och till tätortens viktigaste centrala stråk.

Kvarter Svanens nya huskroppar kommer, med sina olika volymer och variation i höjd och utvalda material med främst det klassiska röda teglet i fokus, lyfta hela Storgatan och återspeglar på ett modernt sätt Svedala tätort historiska identitet.
Det röda teglet bär huvudrollen, men även de ljusa putsade husfasaderna och detaljer som rundade hörn och vinklade fasader ger en känsla av omsorg.

I gestaltningen har vi tillsammans med arkitektbyrån Open Studio tagit avstamp i Sandviks industribyggnaders kulturhistoriska särdrag med exempelvis vågformat tak i ny version på huset mot Trädgårdsgatan samt ”fönsterpelare” infällda i den röda tegelfasaden ut mot Storgatan. Kvarterets hus får dessutom solceller på taket, bilgarage i källaren och en grön solig innergård mot söder som kan nås via gränder från den gamla rutnätsstadens omgivande gator.

Nya Svedala bibliotek

I det högsta husets bottenplan som vetter ut mot Storgatan får Svedala bibliotek nya lokaler och det skapas här en inbjudande social mötesplats för alla, vilket bidrar till ökat folkflöde och stadsliv.

Redan från ett tidigt skede i processen arbetade vi fram utformningsidéer för hur vi tillsammans ville skapa god stadsmiljö med möjlighet till verksamheter i bottenplan och med attraktiva hyresbostäder i varierade storlekar ovanpå mitt i hjärtat av Svedala. Nu börjar detta äntligen ta form och bli verklighet.

Inflyttning beräknas till sommaren 2021.

Jörgen Grabo, fastighetschef Svedalahem

Karin Gullberg, stadsarkitekt Svedala kommun

Sidansvarig: Linda Holst