Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Grönt ljus för ombyggnad av stationsområdet i Svedala

Publicerad 2018-09-25 kl 14:28

Svedala station får en genomgående upprustning med byggstart 2023. Foto: Billy Lindberg

Svedala kommun har under en längre tid velat utveckla stationsområdet i Svedala för att området ska få bättre tillgänglighet, kapacitet och trafiksäkerhet. Nu står det klart att Trafikverket bistår med 47 miljoner av de totalt 95 miljoner kronorna som ombyggnaden beräknas kosta. Kommunen bidrar med resterande del.

Planen är att stationsområdet ska bli attraktivare, gynna stadsutvecklingen och Svedala kommuns övriga exploateringsmöjligheter. Planerad projektstart är 2022 med byggstart 2023.

-Jag är mycket glad över detta besked som innebär att vi inom en snar framtid kommer att kunna ge kommuninvånarna och besökare en väsentligt trevligare upplevelse vid resor till och från stationen. Detta är dessutom en viktig del för att sätta igång arbetet med gångtunneln under järnvägen, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M).

Bättre tillgänglighet, säkerhet samt ökad kapacitet

De konkreta åtgärderna som Trafikverket är med och finansierar ska medföra fördelar som förbättrad tillgänglighet för tågresenärer, ökad kapacitet med möjlighet att trafikera med längre tåg samt förbättrad trafiksäkerhet och tillgänglighet för funktionsnedsatta. Sistnämnda genom bortbyggande av bristfällig plattformsövergång.

Nya sidoperronger, passager och laddstolpar

Dagens mittperrong kommer att ersättas med nya sidoperronger som förbinds med gångtunnel och hissar. Förutom hissar kommer det även att finnas trappor och ramper för smidig passage mellan de båda stationssidorna. Som en del av projektet planerar vi även för en ny pendlarparkering med laddstolpar för elfordon.

En attraktiv plats för dig som bor och verkar i Svedala

Vi ser fram emot att med dessa åtgärder ytterligare förnya området för att skapa en plats för dig som bor och verkar i kommunen att resa till och från, mötas på och kunna använda på ett praktiskt sätt i din vardag!

Sidansvarig: Linda Holst