Stäng

Pressmeddelande: Historiska gatuskyltar firas med gatufest

Vet du varför gatorna i Svedala kommun heter som de gör? Henriette Coyets gata i Bara till exempel, eller Nils Fredrikssongatan i Svedala. I höst får vi svaren med hjälp av nya historiska gatuskyltar på ett 30-tal vägar i kommunen. Detta firas med gatufest tillsammans med kommuninvånarna.
Media hälsas också välkomna!

Med hjälp av Leader Söderslätt fick Svedala kommun 2023 ett rejält bidrag från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Pengarna har bland annat gått till att göra historien bakom kommunens gatunamn mer kända.

– Till exempel finns Fru Görvels gata i kommunen. Vem var hon? Vad gjorde Fru Görvel så att hon fick en egen väg uppkallad efter sig? Förutom gatunamnet finns på skylten en kort beskrivning om personen som gett gatan dess namn. På så sätt blir kunskapen om vår kommuns historia tillgänglig för fler, säger Svedala kommuns projektledare Hanna Svärdh Nilsson.

På bibliotekets historiska portal Olga kommer det att finnas en interaktiv karta som visar var gatuskyltarna är i kommunen.

Välkommen på gatufest!

Den 11 och 12 september firar Svedala kommun att de historiska gatuskyltarna har kommit upp. Det blir gatufest med kommuninvånarna både i Svedala och Bara.

Media hälsas också välkomna!

Onsdagen den 11 september kl. 17.30 i Svedala 

Plats: Gamla brandstationen, Åbjörngatan 11
17.30 – Tal av Birgitta Delring, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Det blir också musik, förfriskningar, quiz och mingel
18.00 – Skylten ”Nils Fredrikssongatan” skruvas upp
18.05 – Guidning i centrum, ca 30 minuter

Torsdagen den 12 september kl. 17.30 i Bara

Plats: Utanför Hattstugans förskola, Henriette Coyets gata 3
17.30 – Tal av Birgitta Delring, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Det blir också musik, förfriskningar, quiz och mingel
18.00 – Skylten ”Henriette Coyets gata” skruvas upp
18.05 – Guidning i centrum, ca 30 minuter

Ackreditering

Anmäl intresse till Daniel Bramsell, presskontakt på Svedala kommun, daniel.bramsell@svedala.se.

Pressfoto

Ladda ner högupplöst pressfoto på Kerstin Evander, Hanna Svärdh Nilsson och Anne-Christine Ohlsson, öppnar ny flik (fri publicering)

Bildtext: Henriette Coyets gata i Bara är en av många gator som får en ny historisk gatuskylt. Kerstin Evander – Svedala-Barabygden hembygdsförening, Hanna Svärdh Nilsson – projektledare, och Anne-Christine Ohlsson – initiativtagare till projektet.

Fotograf: Svedala kommun

För mer information

Hanna Svärdh Nilsson, projektledare, telefon 0733-95 06 65hanna.svardhnilsson@svedala.se.

Publicerad 2024-09-03 kl 16:49
Sidansvarig: Linda Holst