Stäng

Pressmeddelande: Feriearbetande ungdomar håller rent i naturen

Från vänster: Marcus Nished, Ellen Löfgren, Tuva Nergård, Maja Nilsson, Emil Håkansson, Isak Billing och David Dahlgren (handledare). Foto: Martin Bard, Svedala kommun

Feriearbetande ungdomar för Svedala kommun har deltagit i en skräpplockarinsats på utvalda naturområden, bland annat runt Skabersjö och Roslätt. Det är kommunen i samarbete med markägare som vill belysa vikten av att hålla vår natur ren från skräp.

Det var sex gymnasieungdomar från kommunen som tillsammans med sin handledare David Dahlgren var ute i skog och mark med fokus på att göra den bättre. Iklädda neonvästar och utrustade med griptänger plockade de skräp i naturen som en del av sitt feriearbete på Svedala kommun.  
– Även om jag inte är så mycket ute i naturen ser man skräp överallt. Vi måste lära barn och ungdomar som växer upp idag att man inte kan slänga skräp var man vill. Jag tänker också på djuren som lätt kan få det i sig, säger Marcus Nished, en av feriearbetarna.

Initiativet till insatsen kommer från Svedalas nybildade Rekreationsgrupp. Det är en samansättning av olika kommunala enheter för att främja och utveckla kommunens många natur- och rekreationsområden i samverkan med bland annat markägare.

Feriearbetarna, som fick ihop många säckar med skräp, är helt överens om att insatsen gör gott. De vill tro att ungdomar kan påverka vuxna som är de som står för den största delen nedskräpningen.
– Förhoppningsvis kan vi påverka vuxna genom att pratar om det som vi gör nu, och att uppmärksamma problemet i sociala medier. Bra om tidningar också skriver, säger Tuva Nergård.
– Kanske kan de vuxna få sig en tankeställare när de ser oss yngre jobba, fyller Ellen Löfgren i.

Pressfoto

Bifogat finns pressfoton. Fotograf: Martin Bard, Svedala kommun.  

Ladda ner högupplöst foto 1 av feriearbetare

Foto 1 från vänster: Marcus Nished, Tuva Nergård, Maja Nilsson, Ellen Löfgren, Emil Håkansson, Isak Billing och David Dahlgren (handledare)

Ladda ner högupplöst foto 2 av feriearbetare

Foto 2 från vänster: Marcus Nished, Ellen Löfgren, Tuva Nergård, Maja Nilsson, Emil Håkansson, Isak Billing och David Dahlgren (handledare)

För mer information: 

Martin Bard, destinationskoordinator, telefon 0709-47 80 75
martin.bard@svedala.se   

Publicerad 2021-07-02 kl 09:38
Sidansvarig: Daniel Bramsell