Stäng

Pressmeddelande: Bygg ett bihotell

På grund av oss människor har många naturliga boplatser försvunnit för bin och insekter. Därför bjuder Svedala in kommuninvånarna till en tävling om att bygga bihotell. Vinnaren får välja mellan en guidad bigårdsvisning på Beewild eller ett lokalt restaurangbesök. Tävlingen pågår fram till den 30 september.

Bin och humlor är naturens hjältar då de hjälper till att pollinera våra grödor som till exempel raps och jordgubbar. På sin jakt efter näringsrik nektar besöker de en mångfald av blommor och flyttar pollen från blomma till blomma så att den befruktas och bildar frön. 

– På grund av oss människor har många naturliga boplatser försvunnit för bin och humlor. Vi hoppas att tävlingen kan synliggöra detta problem och engagera kommuninvånarna att hjälpa bina. Dessutom är det ju en kul utmaning att bygga ett bihotell, och det är faktiskt ganska enkelt så alla kan vara med. Man behöver inte heller vara rädd för att bli stucken, solitära bin är väldigt snälla, säger Jenny Ahlqvist, miljöinspektör och naturvårdsansvarig på Svedala kommun.  

Tävlingsreglerna är enkla. Det handlar om att tillverka ett bihotell, sen tar man ett foto på det och skicka in till kommunen. Även en kort beskrivning av materialet ska bifogas och hur man har tänkt kring byggandet. Lokalt material premieras liksom funktion och den konstnärliga aspekten. Senast den 30 september ska bidraget ha inkommit till Svedala kommun. Mer information och tips finns på svedala.se.  
– Jag hoppas att många vill vara med och bygga hotell för våra minsta invånare. För den som inte vill hänga upp sitt bihotell i trädgården hämtar vi det gärna för upphängning i någon av kommunens parker, säger Jenny Ahlqvist.        

Första pris är ett presentkort på 500 kronor där vinnaren får välja mellan en guidad bigårdsvisning på Beewild eller ett lokalt restaurangbesök. Vinnaren utses av en jury inom Miljö och Teknik på Svedala kommun. Bihotelltävlingen är en del i ett LONA-projekt (Lokala naturvårdssatsningen) där flera åtgärder för att öka den biologiska mångfalden i Svedalas parker kommer att genomföras under 3 år framöver. 

Mer info och tävlingsregler hittar du på Svedala kommuns hemsida: https://www.svedala.se/bygg-ett-insektshotell 

För mer information:  

Jenny Ahlqvist, miljöinspektör och naturvårdsansvarig, telefon 040-626 83 96 

jenny.ahlqvist@svedala.se    

Publicerad 2021-08-09 kl 13:15
Sidansvarig: Daniel Bramsell
Uppdaterad 2021-09-02 kl 11:32