Vi använder cookies för att ge dig som besökare en så bra upplevelse som möjligt av Svedala webbplats. Genom fortsatt användande av Svedalas tjänster godkänner du till att vi använder cookies. Läs mer om cookies.

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Måltider grundskolan

Foto: Pixabay

Kontakt

Marie Mogensen
Måltidschef
040-626 84 65
marie.mogensen@svedala.se
Lina Jönsson
Biträdande måltidschef
040-626 81 72
lina.jonsson@svedala.se

Måltiden tillhör livets glädjeämnen. Hos oss är måltiden i skolan viktig, barn och ungdomar ska tycka om maten och måltiderna ska serveras i en trivsam miljö. Goda matvanor har stor betydelse för hälsan. Skollunchen ska främja en hälsosam livsstil och värna om miljön. Vår mat ska vara ett gott föredöme. Äter du skollunch mår du också bra, orkar mer och lär dig bättre.

Serviceenheten ansvarar för köken i nära samarbete med pedagogerna och den pedagogiska ledningen. Våra sju skolrestauranger har tillagningskök med anställda kockar som tillagar måltiden på plats i köket.

Lunch

I skolan erbjuder vi lunch som främst serveras som en buffé i skolrestaurangen. Buffén består av två alternativa huvudrätter och en soppa. Minst en av huvudrätterna är vegetarisk. Till måltiderna serveras salladsbuffé med varierande grönsaker, rotfrukter och sallader med ris, pasta eller potatis. I lunchen igår även vårt egna bröd, knäckebröd, mjölk och vatten.

Frukost och mellanmål

Till barn som går på fritids serverar vi frukost och mellanmål. Samtliga av skolans elever är välkomna att köpa kuponger för att få ta del av frukosten och få en bra start på dagen. 

Måltiden ska vara god, näringsriktig, integrerad, trivsam, hållbar och säker.

Våra måltider är:

Goda

Våra måltider tillagas med bra råvaror av kockar som har en hög ambition att tillaga måltiderna från grunden. Maten ska dofta, smaka och se aptitlig ut.

Integrerade

Måltiden är en del av dagen i förskolan. Våra pedagoger äter tillsammans med barnen.

Trivsamma

Våra måltidsgäster/barnen ska bemötas på ett trevligt sätt.

Näringsriktiga

Måltiderna näringsberäknas och bedöms i förhållande till Nordens näringsrekommendationer. Lunchen i förskolan ger motsvarade cirka 30% av dagens energibehov.

Hållbara

Våra måltider ska ge förutsättningar för ett hållbart sätt att äta goda måltider. 2018 är kommunens mål att uppnå 50% ekologiska livsmedel. Kockarna i köken väljer livsmedel efter tillgång och säsong. Kontinuerligt arbete pågår med att minska svinnet. Vi ökar vegetariska serveringar för att minska köttkonsumtionen.

Säkra

Måltiderna ska tillagas med en god livsmedelshygien. Våra kök erbjuder ett fullgott alternativ, mot uppvisande av läkarintyg, till de barn som av medicinska skäl är i behov av specialkost. Vårdnadshavare kan anmäla att barn ska äta måltider som utesluter animaliska livsmedel samt om det finns behov av laktosfri dryck.

Enligt skollagen ska skolmåltiderna vara kostnadsfria och näringsriktiga.

Publicerad 2016-03-24 kl 10:19
Sidansvarig: Marie Mogensen
Uppdaterad 2018-06-28 kl 15:32