Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande

Måltider grundskolan

Kontakt

Marie Mogensen
Måltidschef
040-626 84 65
marie.mogensen@svedala.se
Lina Jönsson
Biträdande måltidschef
040-626 81 72
lina.jonsson@svedala.se

Måltiden tillhör livets glädjeämnen. I Svedala kommun är måltiden i skolan viktig, barn och ungdomar ska tycka om maten och måltiderna ska serveras i en trivsam miljö. Goda matvanor har stor betydelse för hälsan. Skollunchen ska främja en hälsosam livsstil och värna om miljön. Maten i Svedala kommun ska vara ett gott föredöme. Äter man skollunchen mår man bra, orkar mer och lär sig bättre.

Serviceenheten i Svedala kommun ansvarar för köken i nära samarbete med pedagogerna och den pedagogiska ledningen. Sex av sju skolrestauranger har tillagningskök med anställda kockar som tillagar måltiden på plats i köket.

 I skolan erbjuds lunch som främst serveras som en buffé i skolrestaurangen. Buffen består av två alternativa huvudrätter och en soppa. Minst en av huvudrätterna är vegetarisk. Till måltiderna serveras salladsbuffé med varierande grönsaker, rotfrukter och sallader med ris, pasta eller potatis. I lunchen igår även vårt egna bröd, knäckebröd, mjölk och vatten.

Till barn som går på fritids serveras frukost och mellanmål. Samtliga av skolans elever är välkomna att köpa kuponger för att få ta del av frukosten och få en bra start på dagen. Föräldrainformation om måltiden

Måltiden ska vara god, näringsriktig, integrerad, trivsam, hållbar och säker. Kostpolicy

Salladsbuffe Foto:Stefan Ek förstekock Spångholmskolan

Salladsbuffé

God

Måltiderna tillagas med bra råvaror av kockar som har en hög ambition att tillaga måltiderna från grunden. Maten ska dofta, smaka och se aptitlig ut.

Integrerad – Måltiden är en del av dagen i skolan. Pedagoger äter tillsammans med eleverna.

Trivsam

Måltidsgästerna/eleverna ska bemötas på ett trevligt sätt.

Näringsriktig

Måltiderna närings beräknas och bedöms i förhållande till Nordens näringsrekommendationer. Lunchen i skolan ger motsvarade cirka 30% av dagens energibehov.

Hållbar

Våra måltider ska ge förutsättningar för ett hållbart sätt att äta goda måltider. 2018 är kommunens mål att uppnå 50% ekologiska livsmedel. Kockarna väjer livsmedel efter tillgång och säsong. Kontinuerligt arbete pågår med att minska svinnet. Ökning av vegetariska serveringar för att minska köttkonsumtionen.

Säker

Måltiderna ska tillagas med en god livsmedelshygien. Köket erbjuder ett fullgott alternativ till de barn som av medicinska skäl är i behov av specialkost. Som förälder kan du anmäla att ditt barn ska äta vegetariska måltider på förskolan.

Enligt skollagen ska skolmåltiderna vara kostnadsfria och näringsriktiga.

Publicerad 2016-03-24 kl 10:19
Sidansvarig: Anna Kron
Uppdaterad 2016-06-01 kl 16:52