Serveringstillstånd för alkohol
Kontakt
Bygg och miljö
040-626 80 00
registrator.bmn@svedala.se
Drop-in: onsdagar kl 15-17
(inställd 241225 och 250101)
För att få servera starköl, vin, sprit och andra jästa alkoholdrycker behöver du ett serveringstillstånd. Här får du information om hur du ansöker. Vi behandlar ärenden som gäller tillstånd, tillsyn och försäljning av alkohol, inklusive anmälan om försäljning av folköl.
Det är alkohollagen som styr kommunens tillståndsarbete. Enligt lagen ska vi pröva om du som ansöker om att få servera alkohol är lämplig för uppgiften. Det innebär att du som söker ska vara ekonomiskt skötsam och får inte ha ett brottsligt förflutet. Du som ansöker om serveringstillstånd ska i regel avlägga ett kunskapsprov för att visa att du har tillräcklig kunskap om alkohollagen.
E-tjänster serveringstillstånd
Frågor och svar serveringstillstånd
-
Hur ansöker jag om serveringstillstånd?
Du ansöker om serveringstillstånd med vår e-tjänst. Du betalar en avgift i samband med ansökan.
Ansök om serveringstillstånd, portal för e-tjänster, öppnar ny flik
-
Hur anmäler jag ny serveringsansvarig person?
Du som redan har ett tillstånd kan anmäla nya serveringsansvariga via vår e-tjänst.
Anmälan serveringsansvariga personer, portal för e-tjänster, öppnar ny flik
-
Vad kostar det att ansöka om serveringstillstånd?
Du betalar en avgift när du ansöker om serveringstillstånd och vid ändringar i ditt tillstånd. Varje år betalar du också en tillsynsavgift, som är baserad på din omsättning året innan.
Avgifter för serveringstillstånd
-
Hur lång är handläggningstiden för serveringstillstånd?
Vid ansökan om serveringstillstånd tar det normalt upp till fyra månader att få ett beslut. Denna tidsram börjar räknas från det att vi tagit emot en fullständig ansökan. I vissa fall, beroende på utredningens omfattning, kan handläggningstiden förlängas med högst ytterligare fyra månader.
Lagstöd
Enligt 5§ alkoholförordningen, SFS 2010:1636, ska en kommun fatta beslut i ett ärende om serveringstillstånd inom fyra månader från det att en fullständig ansökan har kommit in till kommunen. Om det är nödvändigt på grund av utredningen av ärendet får handläggningstiden förlängas med högst fyra månader.
-
När behöver jag serveringstillstånd?
För att få servera starköl, vin, spritdrycker och andra jästa alkoholdrycker behöver du ett serveringstillstånd enligt alkohollagen. Detta måste du ha för att få servera såväl till allmänheten som i ett slutet sällskap.
Servering av alkohol betyder att du säljer alkoholdrycker som ska drickas där du säljer dem. Som alkoholdrycker räknas:
- Vin
- Starköl
- Sprit
- Andra jästa alkoholdrycker som cider
- Alkoholdrycksliknande preparat.
-
Vilka olika serveringstillstånd finns det?
Det finns olika typer av serveringstillstånd, till exempel:
- Stadigvarande till allmänheten
- Tillfälligt till allmänheten
- Stadigvarande till slutet sällskap
- Tillfälligt till slutet sällskap
- Cateringtillstånd
- Provsmakningstillstånd
Du ansöker eller anmäler om serveringstillstånd via vår e-tjänstportal.
E-tjänster serveringstillstånd
-
Vilka krav ska jag uppfylla för att få ett serveringstillstånd?
Det ställs höga lämplighetskrav på dig som ansöker om serveringstillstånd. För att vara lämplig ska du
- ha fyllt 20 år.
- personlig lämplighet, vilket innebär att du generellt sett ska vara ostraffad och inte heller vara misstänkt för brott.
- visa på ekonomisk skötsamhet och inte ha några skatteskulder eller en historik av restföringar hos Kronofogden.
- inte ha varit inblandad i konkurs eller ha fått ett serveringstillstånd återkallat under de senaste tre åren.
- visa att du har kunskaper i alkohollagen genom att avlägga ett kunskapsprov i kommunen där du söker tillstånd.
- kunna redogöra för finansieringen, det till säga visa varifrån pengarna som finansierar verksamheten kommer.
- uppvisa ett hyreskontakt eller köpekontrakt för lokalen.
-
Vilka krav ställs på verksamheten när jag ansöker om serveringstillstånd?
Alkohollagen ställer krav på att verksamheten som serverar alkohol måste
- ha ett eget kök i direkt anslutning till serveringslokalen,
- servera lagad, eller på annat sätt tillredd, mat under hela serveringstiden,
- erbjuda gästerna ett varierat utbud av maträtter,
- finnas sittplatser för matserveringen,
- se till att serveringslokalen är godkänd ur brandsäkerhetssynpunkt.