Stäng

Pressmeddelande: Svedala kommun reklamerar konstgräsplan

För några veckor sedan upptäcktes att naturmaterialet på den nya konstgräsplanen på Södra Aggarpsvallen fryser till is vid minusgrader. Detta gör planen ospelbar vilket tyvärr drabbar fotbollsföreningarna. Nu reklamerar Svedala kommun planens granulat till entreprenören VBA Syd AB.

Det var 2018 som Svedala kommun satsade på en ny konstgräsplan för att föreningarna skulle kunna spela fotboll hela året. Av miljöskäl ville man undvika latex i mattan och gummigranulat som fyllning eftersom detta förorenar våra vattendrag och hav. Efter rådgivning av en extern expert föll valet på en miljövänlig konstgräsplan fylld med en blandning av kork och kokos. Leverantör är Svenskt Konstgräs AB.    
– Leverantören var tydlig med att denna blandning fungerar bra på vintern vilket också marknadsfördes på deras webbplats. Vi litade på detta, så det är klart att det här kommer som en överraskning för oss. Och när vi fick problem här i Svedala tog de bort texten om frystålighet på webben, säger Alf Rasmussen, projektchef på kommunen.

Svenskt Konstgräs menar nu att salt är lösningen. Men eftersom Sege å rinner precis vid Aggarpsvallen är det enligt detaljplanen förbjudet att salta i området då det riskerar att rinna ut i ån.   
– Det står heller inget om saltning i den gällande skötselmanual som vi har fått från leverantören. I så fall hade vi agerat direkt, säger Alf Rasmussen.

I hopp om att hitta en lösning på problemet har Svedala kommun haft en dialog med Svenskt Konstgräs. Många frågor är dock fortfarande obesvarade och därför väljer nu kommunen att reklamera planens granulat till entreprenören VBA Syd AB.

I reklamationen står bland annat:

”Under alla förhållanden är det viktigaste för Kommunen att man omgående får en lösning som medför att konstgräsplanen kan användas även vid låga temperaturer. Kommunen vill därför att VBA och Svenskt Konstgräs omgående återkommer med en korrekt och detaljerad skötselmanual samt övriga anvisningar avseende drift och skötsel som krävs för att motverka frysning av infillmaterialet. Den efterfrågade informationen avseende vinterdrift måste innehålla information om:

  • Vilka avfrostningsmedel/salter som ska användas.
  • Vilka mängder av dessa som ska användas.
  • Vilka maskiner som ska användas vid utläggning samt inställningar för dessa maskiner och övrig utrustning som ska användas vid vinterdriften och frysbekämpningen.

VBA och Svenskt Konstgräs måste återkomma med detta omgående så att Kommunen får möjlighet att utvärdera om åtgärderna får avsedd effekt under den kvarvarande vinterperioden fram till slutet av februari 2022.

Det är Kommunens önskan att man ska kunna finna en lämplig lösning i en konstruktiv dialog mellan alla tre involverade parter. Om Kommunen inte skulle få en snabb återkoppling som möjliggör utvärdering av vinterdriftsåtgärderna, kommer Kommunen dock att byta ut infillmaterialet på VBA:s bekostnad så att man inte står inför samma problemställningar nästa vinter med de konsekvenser det får för idrottsföreningarna och folkhälsan i Svedala kommun.”

Reklamationen i sin helhet

Läs mer på svedala.se:
2022-01-11, Svedala kommun kräver åtgärder för frusen spelplan 

För mer information

Alf Rasmussen, projektchef på Svedala kommun, telefon 0709-47 82 23

 

Publicerad 2022-01-26 kl 09:27
Sidansvarig: Daniel Bramsell