Stäng

Måltider gymnasium

Foto: Pixabay

Kontakt

Lina Jönsson
Måltidschef
040-626 81 72
lina.jonsson@svedala.se

Måltiden tillhör livets glädjeämnen. Hos oss är måltiden i skolan viktig. Ungdomarna ska tycka om maten och vi ska servera måltiderna i en trivsam miljö. Goda matvanor har stor betydelse för hälsan. Skollunchen ska främja en hälsosam livsstil och värna om miljön. Vår mat ska vara ett gott föredöme. Äter du skollunchen mår du också bra, orkar mer och lär dig bättre.

Serviceenheten ansvarar för köken i nära samarbete med pedagogerna och den pedagogiska ledningen. Köket i skolrestaurangen på Nils Fredriksson Utbildning, NFU, är ett mottagningskök som får måltiderna från Naverlönnskolan. Köket har två anställda kockar som serverar dagens lunch och driver skolans caféverksamhet.

Lunch

Lunch serverar vi som buffé i skolrestaurangen. Buffen består av två alternativa huvudrätter och en soppa. Minst en av huvudrätterna är vegetarisk. Till måltiderna serverar vi en salladsbuffé med varierande grönsaker, rotfrukter och sallader med ris, pasta eller potatis. I lunchen igår även vårt egna bröd, knäckebröd, mjölk och vatten.

Måltiden ska vara god, näringsriktig, integrerad, trivsam, hållbar och säker.

Våra måltider är:

Goda

Vi tillagar våra måltider med bra råvaror av kockar som har en hög ambition att tillaga måltiderna från grunden. Maten ska dofta, smaka och se aptitlig ut.

Integrerade

Måltiden är en del av dagen i skolan.

Trivsamma

Våra måltidsgäster ska bli bemötta på ett trevligt sätt.

Näringsriktiga

Vi näringsberäknar och bedömer måltiderna i förhållande till Nordens näringsrekommendationer. Lunchen i skolan ger motsvarade cirka 30% av dagens energibehov.

Hållbara

Våra måltider ska ge förutsättningar för ett hållbart sätt att äta goda måltider. Kockarna i köken väljer livsmedel efter tillgång och säsong. Kontinuerligt arbete pågår med att minska svinnet. Vi ökar vegetariska serveringar för att minska köttkonsumtionen.

Säkra

Vi tillagar måltiderna med en god livsmedelshygien. Våra kök erbjuder ett fullgott alternativ, mot uppvisande av läkarintyg, till de barn som av medicinska skäl är i behov av specialkost. Vårdnadshavare kan anmäla att barn ska äta måltider som utesluter animaliska livsmedel samt om det finns behov av laktosfri dryck.

Enligt skollagen ska skolmåltiderna vara näringsriktiga. 

Logotyp:Europeiska garantifonden för skolmjölk
Publicerad 2016-03-24 kl 10:22
Sidansvarig: Anna Kron
Uppdaterad 2023-10-17 kl 14:49