Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande

OB-omsorg och nattomsorg

Kommunen har omsorg för barn under den tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrars förvärvsarbete och familjens situation i övrigt. Denna omsorg är så kallad omsorg under obekväm arbetstid (OB-tid).

OB-omsorg

OB-omsorg erbjuds för barn och elever berättigade till förskola, förskoleklass och fritidshem i årskurs 1-3 (i åldern 1-9 år). Verksamheten omfattar maximalt 30 platser med undantag för nattomsorgen som är begränsad till fem platser (se information nedan).

OB-omsorgen är inrymd i Örtagårdens förskolas lokaler. För vårdnadshavare som är nattarbetande och behöver sova under dagtid erbjuds barnet vistelse i sin ordinarie verksamhet. Barnets vistelsetider bestäms enligt överenskommelse med förskolechefen. Vårdnadshavarna ordnar själv förflyttningen mellan fritidshem, förskola och OB-omsorg.

Vårdnadshavare anmäler sig till kö för OB-omsorg via samma system som för förskola och fritidshem i Svedala kommun. Turtagning sker utifrån kötiden och barnets folkbokföringsadress. Barn som är folkbokförda i Svedala kommun har företräde till plats, medan barn folkbokförda i andra kommuner endast tas emot i mån av plats.

För omsorg på obekväm arbetstid debiteras inga extra kostnader.

Ansökan görs via webbportalen

En plats som inte utnyttjas på tre månader avslutas. De berörda vårdnadshavarna får meddelande om detta och kan göra en ny ansökan om behovet återuppstår.

OB-omsorg bedrivs mellan 18.00 och 21.00 helgfria dagar samt mellan kl 06.00 och 21.00 på lördagar, söndagar och allmänna helgdagar (så kallade röda dagar) med undantag för påskafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton då verksamheten stänger 16.00.

Nattomsorg

Verksamheten omfattar maximalt fem (5) platser. Endast barn som är folkbokförda i Svedala kommun är berättigade till nattomsorg.

Omsorg erbjuds mellan 21.00 och 06.00 helgfria nätter, det vill säga

  • natt mellan måndag och tisdag
  • natt mellan tisdag och onsdag
  • natt mellan onsdag och torsdag
  • natt mellan torsdag och fredag

Omsorg erbjuds inte  

  • natt mellan fredag och lördag
  • natt mellan lördag och söndag
  • natt mellan söndag och måndag
  • natt mot allmänna helgdagar (så kallade röda dagar) på året

Barn tas inte emot i nattomsorgen efter 21.00. Syftet är att få nattro. Barn får inte hämtas förrän från och med 06.00 på morgonen. Nattomsorgen bedrivs integrerad med övrig verksamhet i Örtagårdens förskola.

Mer information om verksamheten

OB-omsorg erbjuds i en trygg miljö där barnens aktiviteter anpassas efter barnens ålder och tiden de befinner sig i omsorgen. Verksamheten bedrivs både inomhus och utomhus på gården och i närområdet.

Det går bra att både ringa och sms:a till OB-verksamhetens telefon.

Barn i skola och fritidshem

Vårdnadshavare ordnar själv transport mellan fritidshem, skola och OB-omsorg. De barn som är i behov av kvällsomsorg är välkomna 18.00.

Schema

Schema läggs in i webbportalen, separat från dagverksamheten. Mindre schemakorrigeringar lämnas till personalen på förskolan eller till personalen på OB-verksamheten och behöver inte korrigeras i webbportalen.

Vid behov av mer tid eller större schemakorrigeringar behöver personalen få informationen senast 14 dagar innan för att det ska kunna genomföras. 

Om barnet inte kommer till OB-verksamheten enligt schema eller utsatt tid är vi tacksamma om meddelar personalen så snabbt som möjligt via sms eller telefon. 

Måltider - ungefärliga tider

Maten tillagas i Naverlönnsskolans kök och bereds av personalen på OB-omsorgen.

Vardagar: kvällsmål 18.00
Helg: Frukost 8.00, lunch 11.30, mellanmål 14.30, kvällsmål 18.00.

Sovtider

Kvälls- och nattförberedelser 18.30–19.30. Klockan 21.00 stänger vi för natten. 

Hitta hit

Kommunens OB-omsorg delar lokaler med Örtagårdens förskola. OB-verksamheten har egen ingång på sidan av huset, in mot gården. Är dörren låst – ring på klockan.

Adress: Organistgatan 8. Telefon: 0709-19 74 43.

Örtagårdens OB-omsorg

Organistgatan 8, Svedala

Publicerad 2016-05-11 kl 10:38
Sidansvarig: Anna Wulff
Uppdaterad 2017-07-14 kl 14:48