Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

OB-omsorg och nattomsorg

Kontakt

Utbildningsenheten
Svedala kommun
040-626 80 00
utbo@svedala.se

Kommunen har omsorg för barn under den tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrars förvärvsarbete och familjens situation i övrigt. Denna omsorg är så kallad omsorg under obekväm arbetstid (OB-tid).

OB-omsorg

Vi erbjuder OB-omsorg  för barn och elever berättigade till förskola, förskoleklass och fritidshem i årskurs 1-3 (åldern 1-9 år). Verksamheten omfattar maximalt 30 platser med undantag för nattomsorgen som är begränsad till fem platser.

OB-omsorgen är inrymd i Örtagårdens förskolas lokaler. För vårdnadshavare som är nattarbetande och behöver sova under dagtid erbjuds barnet vistelse i sin ordinarie verksamhet. Barnets vistelsetider bestäms enligt överenskommelse med förskolechefen. Vårdnadshavarna ordnar själv förflyttningen mellan fritidshem, förskola och OB-omsorg.

Vårdnadshavare anmäler sig till kö för OB-omsorg via samma system som för förskola och fritidshem i Svedala kommun. Turtagning sker utifrån kötiden och barnets folkbokföringsadress. Barn som är folkbokförda i Svedala kommun har företräde till plats, medan barn folkbokförda i andra kommuner endast tas emot i mån av plats.

För omsorg på obekväm arbetstid debiteras inga extra kostnader.

Ansökan gör du via webbportalen

En plats som inte utnyttjas på tre månader avslutas. Ni vårdnadshavare får meddelande om detta och kan göra en ny ansökan om behovet återuppstår.

OB-omsorg bedrivs mellan 18.00 och 21.00 helgfria dagar samt mellan kl 06.00 och 21.00 på lördagar, söndagar och allmänna helgdagar (så kallade röda dagar) med undantag för påskafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton då verksamheten stänger 16.00.

Nattomsorg

Verksamheten omfattar maximalt fem platser. Endast barn som är folkbokförda i Svedala kommun är berättigade till nattomsorg.

Omsorg erbjuds mellan 21.00 och 06.00 helgfria nätter, det vill säga

  • natt mellan måndag och tisdag
  • natt mellan tisdag och onsdag
  • natt mellan onsdag och torsdag
  • natt mellan torsdag och fredag

Omsorg erbjuds inte  

  • natt mellan fredag och lördag
  • natt mellan lördag och söndag
  • natt mellan söndag och måndag
  • natt mot allmänna helgdagar (så kallade röda dagar) på året

Vi tar inte emot barn i nattomsorgen efter 21.00. Syftet är att få nattro. Barn får inte hämtas förrän från och med 06.00 på morgonen. Vi bedriver nattomsorgen integrerad med övrig verksamhet i Örtagårdens förskola.

Mer information om verksamheten

Vi erbjuder OB-omsorg i en trygg miljö där barnens aktiviteter anpassas efter barnens ålder och tiden de befinner sig i omsorgen. Verksamheten bedrivs både inomhus och utomhus på gården och i närområdet.

Det går bra att både ringa och sms:a till OB-verksamhetens telefon.

Barn i skola och fritidshem

Vårdnadshavare ordnar själv transport mellan fritidshem, skola och OB-omsorg. De barn som är i behov av kvällsomsorg är välkomna 18.00.

Schema

Schema lägger du in i Tempus, separat från dagverksamheten. 

Vid behov av mer tid eller schemakorrigeringar behöver personalen få informationen senast 14 dagar innan för att det kunna genomföra det. 

Om barnet inte kommer till OB-verksamheten enligt schema eller utsatt tid är vi tacksamma om meddelar personalen så snabbt som möjligt via sms eller telefon. 

Måltider - ungefärliga tider

Maten tillagas i Naverlönnsskolans kök och bereds av personalen på OB-omsorgen.

Vardagar: kvällsmål 18.00
Helg: Frukost 8.00, lunch 11.30, mellanmål 14.30, kvällsmål 18.00.

Sovtider

Kvälls- och nattförberedelser 18.30–19.30. Klockan 21.00 stänger vi för natten. 

Hitta hit

Kommunens OB-omsorg delar lokaler med Örtagårdens förskola. OB-verksamheten har egen ingång på sidan av huset, in mot gården. Är dörren låst – ring på klockan.

Adress: Organistgatan 8. Telefon: 0709-19 74 43.

Karta och vägbeskrivning Örtagårdens förskola

Publicerad 2016-05-11 kl 10:38
Sidansvarig: Anna Wulff
Uppdaterad 2018-08-21 kl 13:50