Svedala Kommun 40 år Svedala kommun logotyp - liggande

Måltider Förskolan

Kontakt

Marie Mogensen
Måltidschef
040-626 84 65
marie.mogensen@svedala.se
Lina Jönsson
Biträdande måltidschef
040-626 81 72
lina.jonsson@svedala.se

Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla. I Svedala kommun är måltiden i förskolan viktig. Måltiden tillagas med stor variation av bra livsmedel i rätt mängd som skapar goda förutsättningar för barnen. Det är viktigt att ladda med rätt energi för att ha en bra dag på förskolan.

Serviceenheten i Svedala kommun ansvarar för köken i nära samarbete med pedagogerna och den pedagogiska ledningen. Flertalet av förskolorna har egna tillagningskök med anställda kockar som lagar maten  på plats i köket.

I förskolan erbjuds frukost, lunch samt olika mellanmål. Måltiden ska vara god, näringsriktig, integrerad, trivsam, hållbar och säker. 

Information om kommunens kostpolicy 

God

Måltiderna tillagas med bra råvaror av kockar som har en hög ambition att tillaga måltiderna från grunden. Maten ska dofta, smaka och se aptitlig ut.

Integrerad

Måltiden är en del av dagen i förskolan. Pedagoger äter tillsammans med barnen.

Trivsam

Måltidsgästerna/barnen ska bemötas på ett trevligt sätt.

Näringsriktig

Måltiderna närings beräknas och bedöms i förhållande till Nordens näringsrekommendationer. Lunchen i förskolan ger motsvarade ca 30% av dagens energibehov.

Hållbar

Våra måltider ska ge förutsättningar för ett hållbart sätt att äta goda måltider. 2018 är kommunens mål att uppnå 50% ekologiska livsmedel. Kockarna i köken väljer livsmedel efter tillgång och säsong. Kontinuerligt arbete pågår med att minska svinnet. Ökning av vegetariska serveringar för att minska köttkonsumtionen.

Säker

Måltiderna ska tillagas med en god livsmedelshygien. Köket erbjuder ett fullgott alternativ, mot uppvisande av läkarintyg, till de barn som av medicinska skäl är i behov av specialkost. Som förälder kan du anmäla om ditt barn ska äta vegetariska måltider på förskolan. 

Föräldrainformation om måltiden

Publicerad 2016-03-24 kl 10:18
Sidansvarig: Anna Wulff
Uppdaterad 2017-03-20 kl 10:55