Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Måltidsservice testar hållbart odlingssystem

Publicerad 2025-01-28 kl 12:49
Uppdaterad 2025-01-29 kl 10:13

Måltidsservice har startat ett nytt innovationsprojekt där de testar ett “hydroponiskt odlingssystem” – det vill säga ett hållbart sätt att odla växter.

I ett hydroponiskt odlingssystem odlas växter i vatten och näringen som växterna behöver tillsätts direkt i vattnet. Måltidsservice har startat ett innovationsprojekt där de testar just detta.
 
Nu är ett odlingsskåp igång på Klågerupskolan, där det växer och frodas. Längre fram kommer alltså kockarna kunna använda egenodlade örter och annat som savoykål, havreris och ätbara blommor, med mera. 
 
Till våren ska två till odlingsskåp komma igång, på Naverlönnskolan och Hattstugans förskola. Tanken är att det ska vara ett skåp i varje tätort så att övriga skolor och förskolor kan komma på studiebesök.
 
– Från första dagen som skåpen sattes på plats är det ett ständigt samtalsämne för alla, barn som vuxna. Det sprider lugn, glädje, diskussioner och ny kunskap. Det har än så länge inte hunnit växa så mycket att vi har kunnat smaka, men dofta har eleverna kunnat göra. Är det dofter som man känner igen? Varför är de gröna? Kan man äta blommor? – ja, frågorna är många och alla är så glada över odlingsskåpen, berättar måltidschefen Lina Jönsson. 
Sidansvarig: Lina Bajraktari