Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Historiska gatuskyltar firas med gatufest

Publicerad 2024-09-02 kl 09:25
Uppdaterad 2024-09-05 kl 16:26

Henriette Coyets gata i Bara är en av många gator som får en ny historisk gatuskylt. Kerstin Evander – Svedala-Barabygdens hembygdsförening, Hanna Svärdh Nilsson – projektledare, och Anne-Christine Ohlsson – initiativtagare till projektet.

Vet du varför våra gator i kommunen heter som de gör? Henriette Coyets gata i Bara till exempel, eller Nils Fredrikssongatan i Svedala. I höst får vi svaren med hjälp av nya historiska gatuskyltar på ett 30-tal vägar i kommunen. Detta firar vi med gatufest – och kommuninvånarna är inbjudna!

Med hjälp av Leader Söderslätt fick Svedala kommun 2023 ett rejält bidrag från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Pengarna har bland annat gått till att göra historien bakom kommunens gatunamn mer kända.

– Till exempel finns Fru Görvels gata i kommunen. Vem var hon? Vad gjorde Fru Görvel så att hon fick en egen väg uppkallad efter sig? Förutom gatunamnet finns på skylten en kort beskrivning om personen som gett gatan dess namn. På så sätt blir kunskapen om vår kommuns historia tillgänglig för fler, säger Svedala kommuns projektledare Hanna Svärdh Nilsson.

På bibliotekets historiska portal Olga kommer det att finnas en interaktiv karta som visar var gatuskyltarna är i kommunen.

Svedala kommuns hembygdsportal Olga, öppnar ny flik

Välkommen på gatufest!

Den 11 och 12 september firar vi att de historiska gatuskyltarna har kommit upp – och det sker både i Svedala och Bara. Då är du varmt välkommen på fest med musik, förfriskningar och quiz! Välj det tillfälle som passar dig bäst. 

Onsdagen den 11 september kl. 17.30 i Svedala  
Plats: Gamla brandstationen, Åbjörngatan 11
17.30 – Tal av Birgitta Delring, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Det blir också musik, förfriskningar, quiz och mingel
18.00 – Skylten ”Nils Fredrikssongatan” skruvas upp
18.05 – Guidning i centrum, ca 30 minuter

Torsdagen den 12 september kl. 17.30 i Bara
Plats: Utanför Hattstugans förskola, Henriette Coyets gata 3
17.30 – Tal av Birgitta Delring, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Det blir också musik, förfriskningar, quiz och mingel
18.00 – Skylten ”Henriette Coyets gata” skruvas upp
18.05 – Guidning i centrum, ca 30 minuter

Nya böcker i höst

Inom ramen för detta historieprojekt ingår även två nya böcker som kommer senare i höst. Mer information om dessa kommer så småningom i Svedala kommuns kanaler. 

Historiska gestalter berättar

Henriette Coyet, visionär och kulturbärare från Torups slott, och Mårten Bengtsson, modig bonde och frihetskämpe från Klågerup, har båda satt djupa spår i Svedala kommuns historia. Vi hedrar deras arv med nya historiska gatuskyltar. Upptäck deras berättelser i denna kortfilm och följ med när vi inviger skyltarna under festliga ceremonier i Svedala den 11 september och i Bara den 12 september 2024.

Välkomna att fira vår lokala historia med oss!

Video: Om Henriette Coyet, visionär och kulturbärare från Torups slott, Youtube, öppnar ny flik

Video: Om Mårten Bengtsson, modig bonde och frihetskämpe från Klågerup, Youtube, öppnar ny flik

Logotype för Europeiska jordbruksfonden.
Logotype för Leader Söderslätt.

Leader Söderslätt

Sidansvarig: Linda Holst