Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Beredskap i fokus: Möt Jimmy, vår nya beredskapssamordnare

Publicerad 2024-09-23 kl 10:02

Jimmy är Svedala kommuns nya beredskapssamordnare.

Beredskap handlar om att alltid ligga steget före och ha både en plan A, B och C, det menar Svedala kommuns nya beredskapssamordnare Jimmy. Just nu, under Beredskapsveckan, fokuserar vi på att öka medvetenheten kring hur du som privatperson kan förbereda dig för en kris – bland annat genom att skapa en egen hemberedskap.

– I vårt beredskapsarbete som kommun måste vi ha en plan för olika scenarier, oavsett om det gäller en storm, strömavbrott, it-attack eller något annat. Samverkan med andra kommuner, myndigheter och frivilligorganisationer är avgörande för att klara av kriser tillsammans. Det är något jag kommer att arbeta mycket med, säger Jimmy.

Kommunens arbete med beredskap

Många av verksamheterna i kommunen måste fortsätta fungera så långt det är möjligt även under kriser. Det kan till exempel handla om vatten- och elförsörjning, äldreomsorg, skola och räddningstjänst.

Vid en kris är det kommunens uppgift att:

  • Informera: Ge invånarna tydlig och aktuell information om vad som händer och hur man ska agera.
  • Samverka: Arbeta tillsammans med myndigheter och organisationer som till exempel polisen, räddningstjänsten och länsstyrelsen för att hantera situationen.
  • Stötta: Erbjuda psykologiskt och socialt stöd till dem som behöver.

Jimmy tipsar – Så kan du förbereda dig

Det är inte bara kommunens verksamheter som ska vara förberedda. Privatpersoner har ansvar för sin hemberedskap. Årets tema under Beredskapsveckan är "Sätt igång" med din hemberedskap. Jimmy delar med sig av fyra tips du kan sätta igång med:

  • Mat: Ha ett lager av matvaror med längre hållbarhet. Ha mat som du redan använder, som ris, pasta och konserver. Om du kan ha tillräcklig mat för att klara en månad är det bra.
  • Vatten: Förvara reservvatten i flaskor eller dunkar.
  • Kontaktlista: Skriv upp viktiga telefonnummer och sätt listan på en synlig plats.
  • Radio: Skaffa en batteridriven radio för att kunna få nyheter vid strömavbrott.

Broschyren "Var förberedd om krisen kommer till Svedala kommun"

Under våren 2024 skickade vi ut broschyren "Var förberedd om krisen kommer till Svedala kommun" till alla hushåll i kommunen. Den innehåller viktig lokal information och råd om hur du kan förbereda dig, var du hittar din närmaste trygghetspunkt, och hur du får viktig information vid en kris.

– Broschyren är ett viktigt verktyg för att höja medvetenheten och säkerställa att alla i kommunen vet vad de ska göra om något händer. Om du inte har kvar den fysiska kopian, kan du ladda ner den digitalt från kommunens hemsida, säger Jimmy.

Ladda ner broschyren ”Om krisen kommer till Svedala kommun” – pdf, Öppnar ny flik

Genom att vara förberedda – både på kommunal nivå och hemma – blir vi tillsammans bättre rustade för framtiden.

Sidansvarig: Julia Billinger