Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Stor nyfikenhet när politiker besökte stationsområdet

Publicerad 2024-06-04 kl 13:47

Planeringen och förberedelserna för omvandlingen av stationsområdet i Svedala har pågått i många år. I november förra året var det äntligen dags för första spadtaget och nu börjar vi närma oss målet. En viktig förutsättning har varit att projektet hela tiden haft bred politisk förankring i kommunen. I fredags besökte politiker från olika partier stationsområdet för att få en inblick i arbetet, och nyfikenheten var stor.

Omvandlingen av stationsområdet är ett mycket viktigt stadsbyggnadsprojekt och en betydande del i utvecklingen av Svedala centrum. Området får till exempel två nya torg, ett på vardera sida om järnvägen. Detta gör platsen till att bli en naturlig träffpunkt som skapar förbättrade möjligheter till möten, vistelse och samtal. Stationsområdet blir helt enkelt Svedalas nya framsida.

Marie Sundling, projektledare på Trafikverket, började med att berätta om projektet där järnvägsdelen ska vara klar i mitten av december i år. Med illustrationer, skisser och kartor visade hon hur det nya stationsområdet ska se ut när det är klart.  
– Två nya sidoperronger på vardera 250 meter ersätter dagens mittperrong som bara är 177 meter. Detta gör att längre tågset kommer att kunna stanna i Svedala. Dessutom blir det en ny och bred gångtunnel under järnvägsspåren som binder ihop den norra och södra sidan av stationen. Det blir också nya hissar och fler cykelparkeringar än tidigare – nu även med tak, berättar Marie och pekar på bilden.

Efter presentationen i stationshuset var det dags för en liten rundvandring på stationsområdet för att se hur arbetet fortlöper. I månadsskiftet juni/juli är projektet halvvägs. Då ska perrongen på norra sidan vara klar och större delen av arbetet flyttar över till södra sidan.

Läs mer om nya stationsområdet 

Tre röster om nya stationsområdet i Svedala

Kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy med Bygghjälm på stationsområdet

Erik Stoy (M), kommunstyrelsens ordförande:
”Stationen har länge legat i utkanten av Svedala. Nu kommer den utgöra motorn för vår framtida centrumutveckling. Det som tidigare var en punkt man snabbt passerade omvandlas efter hand till en plats där man umgås, upplever och njuter. Det blir en destination i sig.”

Oppositionsråd Ambjörn Hardenstedt med Bygghjälm på stationsområdet

Ambjörn Hardenstedt (S), oppositionsråd:
”Svedalas nya station med tunnel under spåren förenar norra och södra Svedala på ett nytt sätt. Denna ombyggnation är mer än bara infrastruktur – den knyter samman gemenskap och främjar framtida tillväxt och utveckling.”

Oppositionsråd Ronny Johnsson med Bygghjälm på stationsområdet

Ronny Johnsson (SD), oppositionsråd:
”Att få en ny, fräsch och fin tågstation betyder oerhört mycket för Svedala kommun. Det är inkörsporten från väster när man kommer med tåg och kommer ge en mer rättvis bild av hur fint vårt Svedala är.”

Politiker och tjänstepersoner med bygghjälmar tittar på byggarbetsplatsen vid stationsområdet

 

Sidansvarig: Daniel Bramsell