Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Skånes lärare och skolledare möts i Svedala

Publicerad 2024-02-26 kl 12:21

2023 arrangerade Utbildning interna skolkonferenser. I år och 2025 står Svedala kommun som värd för två skolutvecklingskonferenser för hela Skåne.

2024 och 2025 vänds Skånes skolblickar mot Svedala. Båda åren är den 6 mars det stora datumet. Då står Svedala kommun som värd för ”Syntes23” och ”Lärarnas skolutvecklingskonferens i Skåne 2025”. Det är FoU Skola hos Skånes Kommuner som anordnar konferenserna. Skolledare och lärare från hela Skåne kommer då till Aggarpshallen i Svedala.

Lärarnas skolutvecklingskonferens vänder sig till forsknings- och skolutvecklingsintresserade lärare, förskollärare och skolledare i Skåne. Det är en bro mellan vetenskap och praktik. Syftet är att skapa en arena för professionellt lärande där deltagarna kan dela och fördjupa sina kunskaper och frågeställningar. Under konferensen varvas huvudtalare med presentationer och diskussioner om utmaningar, studier och lösningar.

Flera hundra deltagare från hela Skåne

Lärarnas skolutvecklingskonferens och Syntesen är återkommande event. Första konferensen var 2017 i Lund, därefter har den återkommit vartannat år med olika värdkommuner. Den 6 mars nästa år är det alltså Svedalas tur.   

– Vi vill vara en skolkommun i framkant och ser fram emot värdskapet för Lärarnas skolutvecklingskonferens. Vi tror på denna typ av arenor. Dessutom är det bra att synas och bidra i olika sammanhang. Svedala kommun har till exempel haft med bidrag i samtliga konferenser tidigare, säger utvecklingsstrateg Michael Rystad och fortsätter:
– Vårt mål med konferensen är att minska klyftan mellan teori och praktik kopplat till undervisning inom samtliga skolformer. Det är redan en spännande arena för skolans professioner att dela beprövad erfarenhet. Vi vill bidra till att etablera konferensen ytterligare som den ledande plattformen i Skåne för professionsutveckling.    

Ungefär 300-400 deltagare från hela Skåne väntas komma till Lärarnas skolutvecklingskonferens nästa år. 

Syntes23 – en kickoff för 2025

Förutom den stora konferensen 2025 innehåller värdskapet även Syntes23. Detta äger rum redan den 6 mars i år, också i Aggarpshallen, men är ett betydligt mindre event med drygt 80 deltagare. Det är en release av 14 utvecklingsartiklar skrivna av deltagare som medverkade på skolutvecklingskonferensen 2023 i Landskrona. En av artiklarna står Andreas Ekblad, lärare på Aggarpsskolan, bakom. Den handlar om språk-och kunskapsutveckling genom kollegialt lärande med hjälp av Casemetodiken. Det är ett projekt som har genomförts på Aggarpskolan i samverkan med Malmö universitet.   

Syntes23 är också en kickoff för Lärarnas skolutvecklingskonferens 2025. Det är här det börjar helt enkelt.  

En utbildningskommun för framtiden

Att Svedala kommun vill stå som värd för dessa konferenser är en del av en medveten satsning. Kommunen har i många år satsat långsiktigt på kvalitet och kompetens vilket lockar skickliga lärare och skapar nyfikna elever säger utbildningschef Fredrik Aksell.
– Svedala är mer än bara en växande kommun, det är en plats där utbildning fungerar som grunden för livslång framgång. En bra utbildning är nyckeln till att öppna dörrar – både för individen och för samhället. Vårt engagemang för kontinuerlig förbättring och innovation innebär att vi alltid är redo att välkomna nya barn och elever, och att vi ständigt utvecklas för att möta deras behov. Vi vill helt enkelt vara en utbildningskommun för framtiden, avslutar Fredrik.  

Läs mer om Syntes23 i Svedala på Skånes Kommuners webbplats

Sidansvarig: Daniel Bramsell