Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Ny rastplats i kommunen efter arkitekttävling

Publicerad 2024-02-29 kl 10:40

Skiss: Liljewall Arkitekter

Som en del av ombyggnationen av E65 mellan Svedala och Börringe utlyste Trafikverket 2023 en arkitekttävling för rastplatsen i Börringe. Sammanlagt inkom 28 tävlingsbidrag och vinnare blev Refugium. Karin Gullberg, stadsarkitekt i Svedala kommun, har suttit med i juryn.

Syftet med tävlingen var bland annat att lyfta fram kreativa idéer och lösningar som kan bidra till att utveckla Trafikverkets arbete med väl fungerande, hållbara och vackra rastplatser.

På Börringes nya rastplats kommer lokala kultur- och naturvärden i fokus. Motiveringen från juryn lyder:

”Refugium lyfter fram platsens historiska värden på ett lekfullt och inbjudande sätt. Förslaget lyckas med sin tydliga uppdelning av platsens funktioner och läsbara koppling till platsens historia, att genom gestaltningen anknyta till och bygga vidare på de lokala kultur- och naturvärdena. Den välgörande separeringen av fordonsslagen ger en bra zonering av rastplatsen och det är positiv att utfartsfilen för samtliga fordon som är fri ifrån parkerade fordon. Sammantaget ser juryn att det vinnande förslaget genom ett aktiverat gränsland lyckats skapa en plats för sinnlig paus, kreativ rekreation och för en resa genom tid och landskap.”

– Jag gläds åt att vi får en ny vackert gestaltad grön rastplats med alla moderna funktioner. Refugium är en värdig vinnare. Rastplatsen blir nästan en destination i sig som väl smälter in i och samtidigt lyfter fram identiteten av kommunens böljande jordbrukslandskap, säger stadsarkitekt Karin Gullberg.

Refugium är ritat av Liljewall Arkitekter tillsammans med Akka Planering och Restaurera.

Läs mer om Refugium på Trafikverkets webbplats 

Skiss: Liljewall Arkitekter

Sidansvarig: Daniel Bramsell