Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Flaggar på årsdagen av kriget i Ukraina

Publicerad 2024-02-23 kl 16:21

Ukrainas flagga kommer hissas utanför kommunhuset i Svedala på lördag. Foto: Niklas Michin Aristoy, Svedala kommun

Lördag den 24 februari markerar tvåårsdagen för Rysslands angrepp på Ukraina. Svedala kommun visar solidaritet med Ukraina och landets befolkning genom att hissa den ukrainska flaggan utanför kommunhuset.

För två år sedan, den 24 februari 2022, invaderade Ryssland Ukraina. På årsdagen av invasionen vill vi därför visa vårt stöd för Ukraina genom att flagga utanför kommunhuset under dagen. Varje kväll ljusbelyser vi även med den ukrainska flaggan på Stortorget i Svedala.

— En betydande del av Ukraina ockuperas av Ryssland sedan 2014, då man invaderade Krimhalvön med omliggande territorium. På lördag den 24 februari är det två år sedan Ryssland inledde nästa fas av kriget mot Ukraina genom att invadera ytterligare delar av landet. Detta uppmärksammar vi genom att hissa Ukrainas flagga denna dag för att visa vår solidaritet med det ukrainska folkets kamp och lidande. 
Ryssland har gjort klart att målet är att helt utplåna Ukraina och dess identitet. Detta är ett angrepp inte bara på det ukrainska folket, utan också på de värderingar som ligger till grund för vårt och varje annat civiliserat samhälle. Ukrainarna slåss inte bara för sig själva, utan för hela Europa, och det är självklart att visa vårt stöd för deras kamp, säger Erik Stoy, kommunstyrelsens ordförande.

Sidansvarig: Linda Holst