Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

QLS – Höstens satsning där unga upptäcker nya intressen

Publicerad 2023-09-14 kl 15:48

Fritidsassistenterna Linda Lemheden(t.v.) och Klara Persson (t.h.) visar upp brainstormpappret från när Ungdomsrådet spånade på idéer till QLS-projektet

I projektet QLS har kommunens ungdomar själva fått utforma ett program fyllt av skapande kulturupplevelser.

Lördagen 9 september var det kickoff för QLS – Kul i Svedala kommun. QLS är ett projekt där Ungas fritid tillsammans med kommunens ungdomsråd, biblioteket och musikföreningen SMURF utvecklar möjligheterna för unga att aktivera sig.

QLS kommer under hösten att erbjuda ett fullspäckat program med bland annat grafitti-workshop, ljud- och ljusverkstad, Cosplay, K-popdag och en konstnärlig skapardag.

–  Vi var på studiebesök i Helsingborg på aktivitetscentret Tryckeriet. Där erbjuds massor av möjligheter för ungdomar att göra alltmöjligt, de har syverkstad, man kan spela Cosplay. Det var väldigt inspirerande, säger Klara Persson, fritidsassistent på Ungas Fritid

Det hela började som ett samarbete mellan Ungas fritid och ungdomsrådet, där man ville se hur Ungas fritids verksamhet kunde utvecklas, och där man utförde aktiviteterna utanför mötesplatserna. Ungdomsrådet brainstormade fram olika aktiviteter som kändes relevanta, och sen sökte man potentiella samarbeten och finansiering.

–  Till slut fick vi finansiering av KAUS (Region Skåne/Projektet Kultur för alla Ungdomar i Svedala). Sen har även biblioteken och SMURF anslutit, vilket känns bra. SMURF vill nå ut till ungdomar och har bra lokaler. Även biblioteken har hjälpt med dras kompetens i kulturområdet, förklarar Linda Lemheden, fritidsassistent.

Linda och Klara är förhoppningsfulla inför höstens program, och pekar på att ungdomarna varit med och påverkat hela vägen. SMURF har också förhoppningar att ungdomarna som går på ljud- och ljus workshopen själva ska få använda sina nya kunskaper i samband med QLS avslutning i december.  Och QLS grafiska profil och affischer är framtagna av en ungdom.

–  Jag är väldigt pepp, det här är min hjärtefråga. Sen behöver vi vuxna vara med och stötta och visa vilka möjligheter som finns. Vi hoppas att vi fångar upp nya grupper av unga som normalt inte nås av mötesplatsernas aktiviteter. Sen tror jag också att vi kan få unga att testa något nytt, som de inte hade haft möjlighet till annars, avslutar Linda Lemheden.

Håll dig uppdaterad på fler nyheter om QLS på Ungas fritids Instagram eller ungdomsappen.