Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Ny detaljplan öppnar upp för Lidl i Svedala

Publicerad 2023-11-17 kl 08:35

Illustrationskarta för nya detaljplanen på Norra industriområdet i Svedala.

En ny detaljplan som Lidl har ansökt om för att kunna etablera sig i Svedala har vunnit laga kraft. Igår beslutade Mark- och miljööverdomstolen att avslå ett överklagande i ärendet. Därmed står kommunfullmäktiges beslut från 2022 fast om att anta detaljplanen som möjliggör en Lidlbutik i Svedala.

Detaljplanen har tagits fram för att pröva möjligheten att tillåta bland annat livsmedelshandel i den östligaste delen av Norra industriområdet. Fastigheten, Svedala 122:71, ligger intill trafikplats Svedala där E65 korsas av väg 108.

Kommunfullmäktiges beslut i september i fjol om att anta den nya detaljplanen överklagades till Mark- och miljödomstolen av en sakägare. I mars i år avslogs den överklagan. Då valde sakägaren att gå vidare till Mark- och miljööverdomstolen som nu alltså har beslutat att inte ge prövningstillstånd vilket innebär att detaljplanen har vunnit laga kraft.
– Redan 2018 beslutade kommunstyrelsen om planuppdrag för en ny detaljplan. Därför är jag idag lättad att vi nu, fem år senare, har ett beslut att förhålla oss till så att vi kan gå vidare i detta, säger Fredric Palm, strategisk planeringschef på Svedala kommun.

Tanken är att den nya detaljplanen ska bidra med att öka det kommersiella utbudet i Svedala kommun. Förutom all typ av handel kommer även kontor och andra verksamheter att tillåtas. Planområdets areal uppgår till totalt 29 200 kvadratmeter varav 5 100 är tänkt att avstyckas för Lidls räkning.

Sidansvarig: Daniel Bramsell