Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Möt kommunstyrelsens nye ordförande Erik Stoy

Publicerad 2023-01-02 kl 16:00
Uppdaterad 2023-01-02 kl 16:37

Kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M)

Måndagen var första dagen på jobbet för Svedala kommuns nye ordförande i kommunstyrelsen Erik Stoy (M). Han tar över ordförandeposten efter Linda Allansson Wester som satt i tolv år. Vi frågade Erik hur det känns, och hur han ser på kommunens framtid.

Nyligen tillträdd som ordförande i kommunstyrelsen, vilka tankar och känslor går du genom just nu?

– Det är ett stort och inspirerande uppdrag, och jag är ivrig att få komma i gång.

Hur har processen att bli ordförande i kommunstyrelsen varit? När hade du kännedom om Lindas planer och hur har dialogen sett ut?

– Att jag troligen skulle bli Svedalamoderaternas näste kandidat till kommunstyrelsens ordförande har varit klart rätt länge, så jag har haft gott om tid att förbereda mig. Och Linda och jag har haft en kontinuerlig dialog om detta det senaste året. Att skiftet skulle ske just nu blev klart först sent under hösten, när Linda fick erbjudandet att bli ordförande i Region Skånes personalnämnd. Att Moderaterna skulle besätta platsen som femklöverns kandidat bestämdes vid våra förhandlingar efter valet. Därefter följde nomineringsprocessen inom vår partigrupp, och sedan valet i kommunfullmäktige.

Vad tycker du utmärker en bra ordförande i kommunstyrelsen?

– Långsiktighet och förmåga att bygga samförstånd. Att vara en god lagledare. Och naturligtvis att man har en klar vision om var man är på väg.

Hur ser du på hur Linda Allansson Wester har förvaltat uppdraget?

– Hon har tagit hela kommunen på en imponerande resa. Resultatet är bland annat en mycket professionell förvaltning och ett politiskt klimat som gör att våra anställda får den styrning och den arbetsro som de behöver för att kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt.

Vilka stora områden ser du som utmaningar för vår kommun och extra viktiga att fokusera på 2023 och framåt?

– Att ta oss igenom de ekonomiska svårigheter och utmaningar som alla kommuner står inför de närmaste åren, utan att sänka kvaliteten på vår service, och utan att skuldsätta oss inför framtiden. Efter åratal av sund politik står dock kommunen väl rustad för att klara av det.

Vilka styrkor har vi som kommun?

– Det är nära till allt och vi har en perfekt balans på gränsen mellan landsbygd och storstad. Vi har skön natur, trygghet och välfungerande service, men samtidigt ett obegränsat utbud av arbetsmarknad, nöjen, shopping och kommunikationer ut i världen bara några minuter bort. Man känner sig hemma här, och fri att göra vad man vill.

Vad är din uppfattning om demokratin i Svedala? Hur mår den? Vad tycker du kan bli bättre?

– Vår demokrati mår mycket bra. Vi har ett öppet samtalsklimat där alla partier kommer till tals och deltar. Det gör att vi får väl förankrade beslut. Inför det här året har vi dessutom stärkt situationen för det minsta av de två oppositionsblocken (den här mandatperioden är det SD), så att deras ledare är med i kommunstyrelsens arbetsutskott, där alla ärenden förbereds.

Vad blir det första du ser fram emot att göra?

– Att möta de delar av förvaltningen som jag inte känner så väl.

FAKTA:

Namn: Erik Stoy.
Född: 8 juni 1965 i Lund, uppvuxen i Svalöv.
Fritidssysselsättning: Golf, skogspromenader.
Favoritkök: De flesta.
Favoritresmål: Europa.
Litteratur du gillar: Klassiker.
Musik du gillar: Prince, Kate Bush, David Bowie.
Konst du gillar: Impressionism.
TV-serie du gillar: Game of Thrones, Sopranos.
Favoritfilm: "2001: A Space Odyssey".

Kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M)

Kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M)