Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Svedala är en robust kommun visar ny rapport

Publicerad 2023-12-04 kl 19:30

Svedala är en av de kommuner i Skåne som är bäst rustade inför framtiden. Detta enligt rapporten "Regionernas Kamp” som släpptes nyligen från strategi- och teknikkonsultföretaget WSP.

I rapporten bedöms robustheten hos Sveriges kommuner utifrån parametrar som arbetsmarknad, tillväxt, klimatarbete och utbildningsnivå. Nytt för i år är att rapporten även tar ett större grepp på trygghet och kommunernas brottsförebyggande arbete.

Av Skånes 33 kommuner hamnar Svedala på plats 6 i rankingen tillsammans med Malmö och Ystad. Sett till hela riket ligger Svedala på 36:e plats av totalt 290 kommuner. Nacka ligger i topp. Svedala kommun får totalt 108 robusthetspoäng i rapporten av 140 möjliga.   
– En sjätteplats i Skåne gläder mig! Men det viktiga är naturligtvis vår förmåga att stå emot kriser och hantera förändringar i omvärlden, för det vad robusthet handlar om i detta fall, säger kommundirektör Johan Lundgren.

Han lyfter några viktiga aspekter som ligger inom ramen för rapporten.  
– Vi har till exempel en stabil ekonomi och polisens lokala trygghetsmätning för 2023 visar att tryggheten ökar för tredje året i rad. Dessutom blev Svedala årets klättrare i Skåne på Svenskt Näringslivs senaste företagsranking för kommuner. Detta och vår satsning på utbildning är viktiga faktorer för den långsiktiga utvecklingen. Samtidigt är robusthet en färskvara så vi fortsätter att ha detta i fokus. I ett osäkert världsläge är det viktigt att vara förberedd på kriser och kunna hantera förändringar, avslutar kommundirektören.   

 

Sidansvarig: Daniel Bramsell