Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Tagning! Afsanéh kliver in i kultursamordnarrollen

Publicerad 2023-08-31 kl 12:57

Afsanéh Larsson, ny kultursamordnare i Svedala kommun

Afsanéh Larsson efterträder Anna Lundqvist Nilsson på posten som kultursamordnare i Svedala kommun. Larsson är utbildad kulturadministratör och har många års erfarenhet av kulturlivet, både på föreningssidan och som kommunanställd. 

Sen augusti har Svedala kommun en ny kultursamordnare. Afsanéh Larsson, 38, kommer närmast från ett uppdrag i Osby kommun som kulturutvecklare. Där har hon bland annat jobbat med att engagera unga målgrupper att själva arrangera kulturevenemang och möta den professionella kulturvärlden.

– Jag ser fram emot att lära känna kommunen och kulturlivet här. Jag blev lockad av att man kan jobba såväl operativt som strukturellt och strategiskt. Det ska bli kul att hitta nya arbetssätt och kreativa samarbeten, bland annat kring Kulturgarantin och Skapande skola. Kulturen är en viktig del av våra liv och i en levande kommun, och jag vill möjliggöra för fler att ta del av mer kultur, förklarar Afsanéh Larsson.

Afsanéh Larsson har en bakgrund som filmvetare och kulturadministratör. Sen tidigare har hon jobbat mycket med filmfestivaler i regionen såsom Fantastisk Filmfestival i Lund och IFEMA i Malmö.

– Jag var projektledare i tre år för IFEMA, det är en lite mindre filmfestival med fokus på kvinnliga regissörer och filmer som berättar om samhället i olika delar av världen. Sen har jag också varit inne i filmskapandet som scenograf på mindre produktioner, säger Larsson och utvecklar.

– Bibliotekens erbjudande vad gäller just film är riktigt bra, speciellt genom tjänsten Cineasterna, där man kan strömma kvalitetsfilm med bibliotekskortet. På rak arm kan jag tipsa om tre bra filmer som ligger där idag: sorgliga skräckfilmen ”The Babadook”, den viktiga ungdomsfilmen ”Beans” och fina kattdokumentären ”Kedi”.

Ett av de stora kulturprojekten för Afsanéh denna höst är projektet "Skåne - en dröm", där professionella serietecknare besöker en kommun, pratar med invånare och skapar en serie baserat på den kommunen. Serietecknaren Jimmy Wallin är den som kommer att ta sig an Svedala kommun, och till våren kommer Wallin även att hålla i workshops för alla elever i årskurs 8 som en del av ”Skapande Skola”

 

FAKTA:

Kulturgarantin, garanterar olika åldersgrupper i barnomsorg och skola en scenkonstupplevelse.

Skapande skola, där man inom ramen för vanliga skolämnen ser till att baka in kulturupplevelser. Bland annat har man lärt ut matte med hjälp av dans.