Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Vi vill hjälpa ukrainska flyktingar! Har du ett boende att hyra ut?

Publicerad 2022-09-13 kl 14:28

Fotograf: Niklas Michin Aristoy/Svedala kommun

Svedala kommun behöver kommuninvånarnas hjälp med att tillhandahålla bostäder åt de ukrainska flyktingar som nu anvisas av Migrationsverket till kommunen.

Svedala kommun har ordnat boenden i lokaler som kommunen äger eller hyr och förbereder även fler bostäder. Samtidigt undersöks också vilka möjligheter det finns att hyra bostäder av privatpersoner och företag i kommunen.

– För en tid sedan sökte vi efter boende hos er kommunmedborgare. Ett fåtal intresseanmälningar har kommit in, men då behovet är stort skickar vi därför ut en förfrågan igen. Jag hoppas att det finns tillgängliga attefallshus, gäststugor eller dylikt i Svedala kommun som vi kan få möjlighet att hyra, säger Mattias Olsson, områdeschef individ- och familjeomsorgen

Den typ av bostad som efterfrågas av Migrationsverket ska vara lämpliga för självhushållning, det vill säga att det finns kök/pentry, badrum samt tvättmöjligheter i boendet. Bostaden ska inte heller delas med andra. Det är både familjer och enskilda personer som behöver bostad. Det är Svedala kommun som kommer att teckna hyreskontraktet och kontraktet ska helst gälla en längre period, cirka 12 månader. 

– Det är viktigt att veta att det är vi som kommun som står som hyresgäst och självklart utgår ersättning för boendet, säger Mattias Olsson, områdeschef individ- och familjeomsorgen

Om ni har en bostad som ni anser uppfyller kraven och som ni vill hyra ut kan ni anmäla det via kommunens e-tjänst:

Länk till e-tjänsten

Eftersom det är svårt att hitta den typ av bostäder som Migrationsverket efterfrågar ser Svedala kommun också över möjligheten att ha kvinnor och barn boende på en förskola som står tom under hösten. Förskolan förbereddes tidigare för bli ett tillfälligt akutboende men behövdes aldrig användas som det. Dock blir detta i så fall bara en kortsiktig lösning eftersom lokalerna ska renoveras vid årsskiftet för att sedan återgå till att vara förskola.

– Tack kommuninvånare, näringslivet och civilsamhället i Svedala kommun för engagemanget ni har visat för ukrainska flyktingar sedan Rysslands invasion! Ni är mycket viktiga i detta arbete och för att människor på flykt ska känna sig välkomna till vår kommun, säger Leena Berlin Hallrup, socialchef i Svedala kommun.    

Sidansvarig: Moa Blom