Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Så sparar du el hemma

Publicerad 2022-09-09 kl 09:04
Uppdaterad 2022-09-21 kl 09:05

Funderar du på hur du ska kunna spara på el? Med enkla justeringar i vardagen kan du minska både din elkostnad och klimatpåverkan.

Här kommer några enkla energispartips för att spara på uppvärmning

Att minska energianvändningen kan vara både enkelt och gratis, så se över de vanor du har och tänk på att de verkliga eltjuvarna är uppvärmning och varmvatten.

Visste du att det går att minska energiförbrukningen med 5% om du sänker temperaturen hemma med bara en grad (under vintern)? Sänk värmen i rum som sällan används, som till exempel hallen. En lägre temperatur i sovrummet bidrar dessutom ofta till att man sover bättre.

Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Genom att använda tätningslister kan du enkelt minska mängden kall luft som kommer in i hemmet. Om du har hus med vind kan du även se över isoleringen där. Cirka 15 procent av värmen försvinner ut genom taket.

Undvik att täcka elementen med möbler eller stora gardiner. Luften i rummen behöver cirkulera för att på bästa sätt kunna värma upp ditt hem.

När du reser bort behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ner värmen på elementen, och stäng av handdukstork och golvvärme om du har det.

Gardiner och persienner bidrar till att hålla kylan ute och samtidigt behålla värmen i rummet.

Byt ut glödlampor till LED-lampor

Det finns mycket att tjäna på att byta ut dina vanliga glödlampor mot LED lampor. Du sparar både pengar och på miljön. På konsumentguiden.se kan du gå in och räkna på hur mycket du tjänar på att byta ut lampor där hemma. 

 

Kostnadsfri Energirådgivning

Du vet väl om att du kan kontakta kommunens Energi- och klimatrådgivning som är en kostnadsfri service som hjälper dig att minska din energianvändning? De kan hjälpa dig med att hitta energitjuvar i ditt hem och vardag, se över din elräkning och komma med förslag på hur du ska minska dina kostnader.

Om du vill prata med en energirådgivaren i kommunen om hur du ska få ner din elförbrukning så finns deras telefonnummer och e-postadress här.

 

Läs mer

På Naturskyddsföreningens webbplats finns fler tips om vad du kan göra för att bidra till att spara energi

Energimyndigheten har tagit fram Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus