Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Malmö Airport fyller 50 år!

Publicerad 2022-11-29 kl 13:01
Uppdaterad 2022-11-30 kl 10:15

Bengt Fahlander från Svedala var den första pilot som fick lyfta från Malmö Airport.

På torsdag den 1 december fyller Malmö Airport 50 år. Stort grattis önskar vi på Svedala kommun!

Det var den 1 december 1972 som första flygplanet lyfte från Malmö Airport. 50-årsjubileet har uppmärksammats på olika sätt under året, både med aktiviteter på flygplatsen och i Swedavias digitala kanaler. Läs mer på deras webbplats.

- Att ha en internationell flygplats är av stor betydelse både för kommunen men också för hela regionen. För just Svedala kommun befäster flygplatsen verkligen det strategiska läge som kommunen har i Skåne. Transport- och logistiskbranschen ger många arbetstillfällen och för godshanteringen från flyget blir kommunen en viktig knutpunkt, säger Svedala kommuns näringslivschef Kosovar Gashi.

Förutom att flygplatsen varit utgångspunkten för miljoner resor under årens lopp har den till exempel också varit viktig för transport av organ till transplantationer. På 1980-talet var Malmö Airport en av de två flygplatser i Sverige dit organ skickades för livsviktiga hjärtoperationer på Lunds Universitetssjukhus.

Det är många kända personer har landat på Malmö Airport genom åren. Till exempel kom Påve Franciskus 2016 och mottogs av dåvarande statsminister Stefan Löfven och ärkebiskop Antje Jackelén.

Visste du att det var en Svedalabo som var först med att lyfta från Malmö Airport? Piloten Bengt Fahlander gjorde en kupp på startbanan för 50 år sedan och blev den första som fick lyfta istället för det planerade linjeflyget. Hör honom berätta om den historiska dagen i SVT:s inslag.

Påven 2016

Påve Franciskus år 2016 på Malmö Airport. Foto: Daniel Bramsell

Sidansvarig: Karin Rosvall