Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Idrotts- och aktivitetssatsningen i Klågerup tar form

Publicerad 2022-11-10 kl 09:30
Uppdaterad 2024-02-08 kl 12:18

Klågerups gamla skola totalrenoveras och blir ett nytt förenings- och samlingshus.

Våren 2021 beslutade kommunstyrelsen och kommunfullmäktige om en stor satsning på idrott och aktivitet i Klågerup. Sedan dess har det mesta av projektet gjorts, och nu pågår bland annat en totalrenovering av Gamla skolan som blir ett nytt förenings- och samlingshus.

– Det är roligt att se hur satsningen i Klågerup tar form. Detta skapar också möjlighet för fler föreningar och aktiviteter, säger Birgitta Delring, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.     

Idrotts- och aktivitetssatsningen är grundat i tankar från Klågerupsinitiativet och gäller både Gamla och Nya IP. Sedan beslutet ifjol har redan mycket genomförts:

  • Fotbollsplanen på Nya IP har dränerats och iordningsställts.
  • Fotbollsplanen på Gamla IP har fått nytt konstgräs.
  • Bussgaraget har renoverats. Där finns nu en lokal som kan användas av föreningar och till förvaring.
  • Baraskolans källare är iordningställd och där bedriver brottarklubben BK Banér sin verksamhet för tillfället.

Nu pågår renoveringen av Gamla skolan. Det blir ett nytt förenings- och samlingshus vilket föreningarna önskar. Detta ska vara klart våren 2023. Av såväl miljömässiga, estetiska, som praktiska skäl har idrottshallen och den gamla brottarlokalen rivits.

Dessutom sker en hel del förbättringar även på Bara IP som påverkar möjligheterna för föreningar att bedriva verksamhet. Konstgräset är bytt och dränering av naturgräsplanen är i full gång. Omklädningsrummen ska också renoveras. Här pågår upphandling.

Tanken var också att satsningen i Klågerup skulle innehålla en padelhall med en privat aktör vid Nya IP. De få anbud som inkom från näringslivet låg dock utanför projektets ramar och därför föll det bort. Detta öppnar upp för fler möjligheter till placering av den planerade aktivitetshallen. Samtidigt är det ekonomiska läget med hög inflation bekymmersamt för nya byggprojekt just nu. Därför har Kultur- och fritidsnämnden beslutat att projektera om hallen, främst placering av bygganden, och ta nytt beslut. Detta är planerat till sommaren 2023.

---------------------------------------------
Uppdaterad information 2024-02-08:
Ambitionen var att ta beslut sommaren 2023 men det har blivit försenat. Under vintern och våren 2024 sker projektering och en upphandling beräknas vara klar till hösten.  
---------------------------------------------

 – Vi tycker självklart det är tråkigt att aktivitetshallen blir försenad. Våra föreningar ser fram emot hallen. Deras verksamheter är viktiga, inte minst för barn och unga. Men vi tycker inte det finns något val i dessa tider. Vi måste ta vårt ekonomiska ansvar med respekt för skattebetalarnas pengar. Samtidigt ser vi det positiva med att kunna få till en bättre placering för hallen. Prioritet nu är dock att hitta en bra tillfällig lösning under tiden, och vi har redan inlett dialogen med föreningarna, säger Birgitta Delring.

Att bygga aktivitetshallen som planerat skulle bli 15-20 miljoner kronor dyrare än budgeterat visar offerten. Renoveringen av Gamla skolan, som ska vara klar nu till våren, har redan dragit över sin förväntade kostnad med ca 5 miljoner. Våren 2021 beräknades hela projektet kosta totalt ca 35 miljoner kronor.

Det kommer att finnas omklädningsmöjligheter och toalett tillgängligt på Nya IP medan ny projekteringen genomförs.

 

Sidansvarig: Daniel Bramsell