Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Information om skyddsrum och Hesa Fredrik i kommunen

Publicerad 2022-03-09 kl 09:07
Uppdaterad 2022-06-23 kl 16:06

Svedala kommun får in en del frågor nu om skyddsrum och ljudsignalen Viktigt meddelande, även kallad Hesa Fredrik. Här kommer information som vi hoppas ska ge klarhet i detta.

I krissituationer har myndigheter och organisationer olika slags ansvarsområden för Sveriges bästa. En kommun får enligt kommunallagen inte heller lägga sig i andra myndigheters ansvarsområden. Däremot gör Svedala kommun vad vi kan för att belysa våra medborgares behov inför andra myndigheter. Bland annat har vi en återkommande dialog med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och lyfter då olika frågor. 

Vi värnar om kommuninvånarna, och kommunens huvudsakliga uppgift är att hålla våra verksamheter igång och att det finns en beredskap i dessa.

Skyddsrum i kommunen

MSB har det övergripande ansvaret för landets skyddsrum. Det är också MSB som har tagit, och tar, alla beslut gällande skyddsrum – både när det handlar om att bygga nya och att riva befintliga. Kommunen har hittills inte fått lov att ta beslut kring detta, därför har frågan heller inte kunnat prioriteras av Svedala kommun.

Tidigare, för drygt 20 år sedan, sökte fastighetsägare tillstånd att bygga skyddsrum i sin fastighet och fick då ekonomiskt stöd från MSB. Öppnas denna möjlighet igen kommer Svedala kommun och vårt fastighetsbolag givetvis att gå vidare med detta.

På MSB:s webbplats finns ”Frågor och svar om skyddsrum” och där kan man bland annat läsa:

”Varför finns det inte skyddsrum till alla?

Det är inte tanken att skyddsrummen ska räcka till hela befolkningen. Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer. Bor man på landsbygden kanske man själv har en källare eller något liknande som kan vara ett alternativt skydd.

Jag har inget skyddsrum nära mig, vart ska jag ta vägen?

Bege dig till ett annat skyddande utrymme till exempel en källare eller en tunnel.

Hur ser planeringen ut för skyddsrum i Sverige framöver?

Det har inte byggts några nya skyddsrumsplatser i Sverige sedan 2002. Många av de skyddsrum som finns behöver moderniseras.

Det utreds ifall det ska byggas fler skyddsrum eller om nuvarande skyddsrum ska kompletteras med andra former av skydd. MSB, som har ett övergripande ansvar för landets skyddsrum, tycker att Sveriges ska bevara de befintliga skyddsrummen så långt det går. Ytterst är det riksdag och regering som beslutar om skyddsrummens framtid."

Läs gärna fler frågor och svar på MSB:s webbplats

Länkar till MSB för mer information om skyddsrum: 

Ljudsignalen ”Viktigt meddelande” i kommunen  

VMA, eller Viktigt Meddelande till Allmänheten, är ett varningssystem för att snabbt uppmärksamma allmänheten om att något allvarligt hänt i närområdet som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö. Det är MSB som ansvarar för VMA-systemet och utvecklingen av det.  

Varningssystemet består av flera delar där den mest kända är ljudsignalen Viktigt meddelande, även kallad Hesa Fredrik. Via ljudanläggningar kan kommuner runt om i landet sända ut ljudsignaler för att varna vid allvarliga händelser.

I Svedala kommun finns åtta signalhorn för Viktigt meddelande. Dessa är placerade på:

  • Marbäckskolan
  • Kyrkskolan
  • Roslättskolan
  • Gamla röda skolan
  • Toftaängen
  • Klågerupskolan
  • vid Sandvik
  • Malmö Airport

För ett år sedan, i februari 2021, ansökte Svedala kommun om att få två ljudsändare för signalen Viktigt meddelande installerat i Bara samt att antalet ljudsändare ska utökas i Svedala och Klågerup. I juni 2021 beslutade MSB att vi skulle få ljudsändare installerade enligt ansökan. Detta har dock inte skett ännu. Nu har kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester tillsammans med kommunstyrelsens presidie och oppositionsråd skrivit till MSB för att påskynda installationen.

Även om MSB ansvarar och beslutar om VMA-systemet ser Svedala kommun en mernytta med ljudsignalen Viktigt meddelande. Denna hjälper oss att utföra vårt ansvarområde ”Lagen om Skydd mot Olyckor” (LSO). Det kan till exempel handla om att kommunen vill uppmärksamma allmänheten på en olycka gällande gasmoln. Det är därför vi som kommun har kontaktat MSB och önskat fler ljudsändare i kommunen.   

Läs mer om ”Viktigt Meddelande till Allmänheten” på Svedala kommuns webbplats

Läs mer om ”Viktigt Meddelande till Allmänheten” på MSB:s webbplats

Sidansvarig: Linda Holst