Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Idag börjar vår nya säkerhets och beredskapschef

Publicerad 2022-06-01 kl 13:02

Karl Dannestam - Svedala kommuns nya säkerhets- och beredskapschef. Foto: Niklas Michin Aristoy/Svedala kommun

Idag, den 1 juni, börjar vår nya säkerhets- och beredskapschef Karl Dannestam. Tidigare har räddningschefen även varit säkerhetschef. Nu blir det ett större fokus på säkerhets- och beredskapsfrågor – ett viktigt arbete som alltså förstärks ytterligare.
– Svedala kommun tar det till nästa nivå och är på tårna, säger Karl.

Svedala kommuns allra första säkerhets- och beredskapschef är här. Karl Dannestam är 42 år, utbildad jurist och polis, och kommer direkt från sexton år på polisen i Malmö. Förutom många år i yttre tjänst i Rosengård har han de senaste åren jobbat som sektionschef på rättsavdelningens sektion för informationshantering. 

Vad lockade med rollen som säkerhets- och beredskapschef i Svedala kommun? 

– Det kändes lite bekant. Det var nästan som lite hemlängtan till de trygghetsskapande åtgärderna för mig. Att jobba mer förebyggande och skapa ett tryggt samhälle för medborgarna. Det är ett schysst grunduppdrag helt enkelt.  

– Sen tilltalas jag av Svedala kommuns ambitioner. Man bygger ut med en ny tjänst, tar det till en ny nivå och visar att dessa frågor har betydelse. Kommunen har en positiv trygghetstrend och saker går åt rätt håll, men man nöjer sig ändå inte. För mig är det en kommun som är på tårna, som vill och som kan, säger Karl Dannestam.  

Som säkerhetschef kommer Karl primärt att jobba med två områden: Säkerhet och beredskap är en del, trygghet den andra.  

– Det sistnämnda, tryggheten, är väldigt likt det jag gjorde som polis i yttre tjänst. Sen har allt med säkerhet och beredskap växt och blivit viktigare i alla myndigheter. Och jag tycker det är väldigt intressant. Hur rustar vi kommunen för det oförutsedda: En tornado, stora migrationsvågor, IT-attacker? Min linje är att ju bättre rustad din organisation står, desto bättre kapacitet har du att hantera kriser, oförutsedda händelser eller negativ påverkan utifrån, förklarar Dannestam. 

I uppdraget som säkerhets- och beredskapschef kommer Karl att leda, analysera, utveckla och förvalta kommunens säkerhets- och beredskapsfrågor. I rollen ingår också budget- och verksamhetsansvar samt personalansvar för trygghetsvärdar och handläggare. 

Välkommen Kalle!

 

Sidansvarig: Daniel Bramsell