Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Nytt äldreboende byggs i Svedala

Publicerad 2022-07-11 kl 09:54
Uppdaterad 2022-07-11 kl 10:01

Foto: Gabby Baldrocco/Mostphotos

Ett nytt och miljövänligt äldreboende med 60 lägenheter och en generös utemiljö ska byggas i centrala Svedala. Det har nu blivit klart med omsorgsföretaget Vardaga. Förhoppningen är att boendet ska öppna under 2024.

Boendet blir Svedalas första privatdrivna äldreboende sedan kommunen införde lagen om valfrihetssystem (LOV). Det ska ligga bredvid Toftaängens äldreboende och kommer att ha 60 lägenheter, fördelade på två plan. Utemiljön är välplanerad med bland annat utegym, utekök och växthus. Det är ett miljövänligt boende med solceller och modern kylanläggning.

– Vi välkomnar Vardaga till Svedala. Det är viktigt för oss att få en privat verksamhet som vi kan jämföra oss med och att Svedalaborna får valfriheten att välja sitt boende. Detta innebär också att vi säkerställer de antal boendeplatser vi behöver för de närmaste fem åren, säger Per Mattsson (M), ordförande i socialnämnden.

Vardaga, med ca 100 äldreboenden i hela landet, har ett inredningskoncept utifrån nordisk design som ska bidra till en hemtrevlig, ombonad och funktionell boendemiljö.

– Det känns fantastiskt att vara först ut att erbjuda äldre i Svedala ett privat äldreboende. Vi driver många boenden i Sverige och de erfarenheterna tar vi tillvara i bygget och inredningen. Boendet ska vara utformat för bästa omsorg och trivsel för omsorgstagarna, säger Ulla Tansen, VD på Vardaga.

Vardagas äldreomsorg utgår från konceptet ”Den goda dagen” som bygger på den nationella värdegrunden för äldreomsorg. Detta innebär till exempel att varje dag ska kännas meningsfull och alla ska ha möjlighet att behålla sitt levnadssätt och sina vanor även om man har behov av stöd och hjälp.

Sidansvarig: Louise Sandell