Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Spektakulärt vindskydd invigt vid Eksholmssjön

Publicerad 2022-08-24 kl 14:00
Uppdaterad 2022-08-25 kl 13:23

Det näckrosinspirerade vindskyddet vid Eksholmssjön

Det är ingen vanlig syn som möter vandrare på Skåneleden som kommer till Eksholmssjön. Arkitekturfestivalen Arknat har i samarbete med Svedala kommun byggt ett näckrosinspirerat vindskydd i två våningar, som invigdes på onsdagen.

Efter två veckor intensivt arbete med utformning och snickrande är det nya vindskyddet på plats vid Eksholmssjön. Skapelsen är inspirerad av de flitigt förekommande näckrosorna på sjön. Arkitekturstudenterna Lisa Landgren, Emma Ejeskär, Oskar Nilsson, Elsa Schröder och Cecilia Tandberg ligger bakom konstruktionen, som ligger precis i närheten av det gamla vindskyddet. Vindskyddet tornar upp vackert i gläntan och har två våningar - första våningen vänd mot skogen, den andra med öppning och utsikt mot sjön.

– Vi ville göra något inspirerat av näckrosorna och att vattenståndet går upp och ner på platsen. Vi ville leka med att näckrosformen höjer sig från platsen. Sen visste vi att många barn leker här, så vi ville öppna upp för klättring och lek, säger arkitekturstudenten Lisa Landgren.

Bygget är del av arkitekturfestivalen Arknat, som skapar platser där arkitektur möter natur. Arknat har genom åren uppmärksammats internationellt och prisats för sitt unika koncept där studenter, näringsliv, kommuner och allmänheten samarbetar för bästa resultat. Det handlar om funktionella och nyskapande vindskydd med plats för samvaro, vila, skydd och inspiration för människor som är ute i naturen.  

En av förutsättningarna i Arknat är att platsen där man bygger vindskydd ska vara beläget vid Skåneleden, och att det ska finnas vatten och toaletter i närheten. Valet föll därför på Eksholmssjön.

– Vi har ju mycket kommunal ungdomsverksamhet och scoutverksamhet här, så vi tyckte att det var en bra plats att utveckla. Vi har en annan rastplats i Torup, men den är så oerhört välbesökt. Vi tyckte att det skulle bli mer unikt här ute, säger områdeschefen Kultur och fritid i Svedala kommun, Tomas Djurfelt.

Det ceremoniella klippandet av bandet gjordes av Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Birgitta Delring.

– Vi hade kunnat bygga ett vanligt vindskydd, men genom att samarbeta med Arknat har vi skänkt lite kultur och arkitektur till naturen, på denna fantastiska plats vid Eksholmsjön och Skåneleden. Jag är övertygad att många kommer att njuta av att komma hit och se vad Arknat har åstadkommit, säger Delring till svedala.se