Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Vi arbetar för en trygg och säker skola

Publicerad 2022-04-01 kl 09:44
Uppdaterad 2022-04-01 kl 10:36

Med anledning av det fruktansvärda våldsdådet på en gymnasieskola i Malmö förra veckan vill vi återigen påminna om vårt arbete för en trygg och säker skoldag för alla – barn, elever och personal. Samtliga skolor och förskolor i Svedala kommun jobbar förebyggande med detta viktiga arbete. Trygghet är grunden för närvaro, kamratskap och goda resultat. Kränkningar, hot och våld accepteras inte.

Skolan engagerar många, och berör alla. Svenska skolor i allmänhet, och i Svedala i synnerhet, är öppna, inbjudande och välkomnande. Skolan är en grundpelare för ett modernt och demokratiskt samhälle.

I höstas skedde våldsdåd på skolor både i Eslöv och Kristianstad – och nu senast i Malmö alltså. Detta väcker naturligtvis oro och befogade frågor.

– Våra skolor och förskolor ska vara trygga platser för barn, elever och personal. Vi arbetar systematiskt med arbetsmiljön, både förebyggande, främjande och åtgärdande. Det mest avgörande är att skapa en lugn arbetsmiljö med studiero, delaktighet och trygghet. Vi arbetar för goda relationer och att och alla känner sig välkomna. Skolan kan också vidta olika disciplinära åtgärder för att skapa en trygg skolmiljö, säger Fredrik Aksell, utbildningschef på Svedala kommun. 

Så här arbetar Svedala kommun med förebyggande åtgärder för en trygg och säker skola:

En viktig uppgift för skolan är att förmedla och förankra de normer och värden som vårt samhälle vilar på. Skolor, förskolor och förvaltningen arbetar förebyggande inom ramen för vårt uppdrag.

  • Svedala kommun har under läsåret förstärkt elevhälsan och ökat personaltätheten.
  • Varje skola och förskola har rutiner för besökare och obehöriga på skolorna. Dessa rutiner är väl kända av all personal. Då skolan inte är en allmän plats ska man anmäla sin närvaro på skolan.
  • Samarbetet mellan skola, fritid, socialtjänst och polisen är väl utvecklat. Vi har kontinuerliga möten för att bland annat identifiera normbrytande beteenden så rätt insatser kan sättas in.
  • Rektorer och enhetschefer har gått utbildning om att möta akut våld i skola. Utbildningen genfördes under ledning av polisen och expertis inom säkerhet. Utvald personal har fått extra utbildning för att sprida kunskap till all personal inom organisationen.
  • Det har tagits fram en kartläggning och lägesbild för kommunen. Hela utbildningsförvaltningen har varit delaktig i detta arbete tillsammans med externa aktörer och lokala bostadsbolag.
  • Medarbetare och politiker har gått en utbildning om våldsbejakande extremism. Rådet för Trygghet och folkhälsa har en samordnande roll i detta arbete.
  • Samtliga skolor har en plan för hot och våld. Vi utgår från Skolverkets material och rekommendationer.
  • Svedala kommun har förstärkt säkerhetsarbetet. Säkerhets- och räddningschefen blir räddningschef på heltid samtidigt som vi har anställt en ny säkerhets- och beredskapschef.
    Trygghet- och säkerhetsfrågor är en prioriterad fråga i kommunen.  
Sidansvarig: Daniel Bramsell