Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan
Tillbaka till nyhetslistan

Nya biblioteket invigdes med tal, sång och konfettiregn

Publicerad 2021-10-18 kl 17:04

Kommunstyrelsens ordförande, Linda Allansson Wester (M), klipper invigningsbandet till nya biblioteket med hjälp av Anton och Anna-Sofia från Baraskolan. Foto: Johan Palmgren/Svedala kommun

I eftermiddags invigdes det nya efterlängtade biblioteket på Storgatan 30 i Svedala. Svedalaborna erbjuds här en helt ny mötesplats som inte bara är ett traditionellt bibliotek utan en plats där det finns något för alla. Vid invigningen bjöds det på tal, bandklippning och barnkör samt ett snöfall av konfetti.

Kommunens områdeschef för kultur och fritid, Tomas Djurfeldt och kultur- och bibliotekschef Eva Thorgilsson hälsade alla välkomna till invigningen som inleddes med en egenkomponerad sång "Fantasi" av Baraskolans kör, under ledning av Pontus Östberg. Därefter hölls det tal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Delring (BP) och kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M), som även klippte invigningsbandet med hjälp av Anton och Anna-Sofia från Baraskolans kör.

I sitt tal lyfte Linda Allansson Wester fram sin förhoppning om att biblioteket blir en ny attraktiv plats att mötas på.

- Jag hoppas det nya biblioteket kommer bli en plats för alla generationer och olika bakgrund. En plats att mötas för folkbildning, demokrati och kulturupplevelser. Jag är stolt över att vi prioriterat att investera i ett nytt modernt och tillgängligt bibliotek. Vi vet att det betyder så mycket för så många.

Det bjöds sedan på ett härligt konfettisnöfall innan alla hälsades välkomna in på rundtur i nya biblioteket.

Kultur- och bibliotekschef Eva Thorgilsson har tillsammans med personalen utfört ett omfattande arbete med att inreda och bygga upp ett nytt bibliotek med stort fokus på besökarna.

- En dialog har förts med kommuninvånarna för att undersöka vilket bibliotek de önskar, och vi kan nu erbjuda en ny, ljus och specialinredd lokal som innehåller bland annat ett flertal läshörnor, en stor barn- och ungdomsavdelning, en lokalhistorisk utställning och flera rum för skapande och pyssel, säger Eva Thorgilsson, kultur- och bibliotekschef.

Invigningsvecka

Imorgon tisdag 19 oktober öppnar biblioteket på allvar och håller öppet kl 12-19. Invigningen fortsätter hela veckan med sång och musik, trolleri, mysteriekväll, skapande i bibliotekets kreativa verkstad, visning av VR, högläsning, pyssel och mycket annat. Festligheterna kulminerar i en familjelördag den 23 oktober. Så varmt välkomna att upptäcka nya biblioteket och allt vad det har att erbjuda. Under veckan delar vi även ut presentpåsar till alla gäster. Gäller så långt lagret räcker.

Besök bibliotekets webbplats för att se vilka evenemang som är på gång under invigningsveckan.

Webbplats för biblioteken i Svedala kommun

Ordinarie öppettider från den 20 oktober:

  • Måndag-onsdag kl 10-19
  • Torsdag kl 10-17
  • Fredag kl 11-17
  • Lördag kl 10-14

Meröppet

Med nytt bibliotek innebär det att vi kan erbjuda meröppet. Det innebär att du som är meröppet-låntagare kan besöka biblioteket varje dag från tidig morgon till sen kväll året om. Prata med biblioteket om du önskar bli meröppet-låntagare.

Sidansvarig: Linda Holst