Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Räddningstjänsten kvar i egen regi

Publicerad 2021-11-30 kl 10:03

Svedala kommuns räddningstjänst ska fortsätta i egen regi. Det beslutade kommunstyrelsen under måndagens sammanträde. Nu ska ett särskilt utskott bildas för att utveckla kommunens räddningstjänstarbete.

- Genom ett utskott för räddningstjänsten, direkt under kommunstyrelsen, kan vi bli mer insatta i räddningstjänstens behov och därmed arbeta mer strategiskt med utveckling av en effektiv verksamhet, säger Linda Allansson Wester (m) kommunstyrelsens ordförande.

Svedala kommun har undersökt vilka alternativ som finns för framtidens räddningstjänst i kommunen. Att ha kvar räddningstjänsten i egen regi har jämförts med scenarier där kommunen antingen samverkar med Trelleborgs räddningstjänst eller ingår i kommunalförbundet Räddningstjänsten Syd. Även en extern utredning har gjorts. Båda utredningarna visar att Räddningstjänsten Syd skulle kunna vara ett starkt alternativ för Svedala kommuns räddningstjänstansvar. Den externa utredningen visar också att nuvarande organisation och brandstation fungerar väl för en verksamhet i egen regi. Något som majoriteten i kommunstyrelsen ställde sig positiva till.

- Utredningarna visar att Räddningstjänsten Syd skulle kunna erbjuda våra invånare en trygg och säker räddningstjänst, men jag uppfattar att invånarna i Svedala tätort i nuläget känner sig tryggast med att ha den i egen regi. Den tryggheten är viktig att lyssna på! Med stöd av den externa utredningen, kan vi med det nya utskottet och en rad olika insatser, fortsätta att driva räddningstjänsten i egen regi på ett tryggt sätt för våra medborgare, säger Linda Allansson Wester.